Gemeente Nijmegen

`Tussentijds': nieuwe atelierwinkelketen in Nijmeegse Ringstraten

17/02/2010

Een kans voor kunstenaars en ontwerpers om zich op commercieel terrein te ontplooien, én een invulling voor leegstaande winkelpanden in de Nijmeegse ringstraten. Dat is het doel van Tussentijds (www.tussentijds.org), een samenwerkingsverband van de gemeente Nijmegen, Stichting Atelierbeheer SLAK, en de Federatie Ringstraten.

Het project Tussentijds heeft als doel om tijdelijk leegstaande winkelpanden in de Ringstraten beschikbaar te stellen aan kunstenaars, ontwerpers e.d. Voorwaarde is wel dat zij de panden behalve als werkruimte ook als etalage en verkooppunt van hun werk gebruiken, en dat ze aansluiten bij de eigenheid van het gebouw. Als de panden na verloop van tijd weer verhuurd worden kunnen de kunstenaars de overstap maken naar een ander beschikbaar pand. Bij gebleken succes kunnen zij het pand waarin ze zitten echter ook op commerciële basis in gebruik nemen.

Tussentijds biedt zo kunstenaars de mogelijkheid om zich te ontwikkelen als cultureel ondernemer. Tegelijkertijd is deze tijdelijke invulling van winkelpanden een goed alternatief voor leegstand. Ook draagt het bij aan een aantrekkelijk winkelaanbod in de ringstraten, en dus ook aan de verhuurbaarheid van de leegstaande panden. Met Tussentijds krijgt Nijmegen er namelijk een nieuwe pop-up winkelketen bij van bijzondere atelierwinkels, designshops, galeries en kunstramsj.

Tussentijds past in de ambitie van de gemeente om in de periode 2008-eind 2010 125 nieuwe ateliers in ontwikkeling te hebben of te realiseren. De gemeente Nijmegen steunt het project daarom met een financiële bijdrage. Daarmee zijn door SLAK onder andere een speciale website, logo en signing ontwikkeld. Deze dragen bij aan de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de Tussentijds-winkels. Bovendien biedt de website deelnemende kunstenaars de mogelijkheid zich te presenteren en door te linken naar hun eigen site. De Federatie Ringstraten draagt bij aan het project door via de Ringstratenmanager eigenaren van leegstaande winkelpanden te interesseren voor Tussentijds. Het selecteren van de kunstenaars en het beheer van de panden is een verantwoordelijkheid van SLAK.

Tussentijds start met 4 vestigingen: Nightshop (Plein 1944), De Winkel van de Groene Man (Lange Hezelstraat), Etalage Derde Wal (Derde Walstraat) en Iets met Fiets (Tweede Walstraat). Pandeigenaren die hun pand ook tijdelijk beschikbaar willen stellen kunnen dit o.a. kenbaar maken via de website www.tussentijds.org. Begin 2011 wordt Tussentijds geëvalueerd. De officiële opening van Tussentijds is 26 februari om 14.00 uur in in De Winkel van de Groene Man aan de Lange Hezelstraat 24.