Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bussemaker: 1,5 miljoen euro voor sportevenementen

Nieuwsbericht, 17 februari 2010
Kinderen in korfbalzaal

Om de maatschappelijke waarde van sportevenementen te vergroten stelt staatssecretaris Bussemaker in 2010 en 2011 EUR 1,5 miljoen beschikbaar. Zij kondigde dit aan op de overheidsreceptie tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Met het Beleidskader pilots sportevenementen wordt niet alleen gekeken naar het sportevenement zelf, bijvoorbeeld de start van de Tour de France of het WK Turnen, maar ook naar de maatschappelijke mogelijkheden. Kan het toerisme in een regio worden vergroot door het organiseren van sportevenementen? Kunnen evenementen milieuvriendelijk of duurzaam worden georganiseerd? En is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen in de voorbereiding op en tijdens het evenement een maatschappelijke stage of beroepsstage te laten lopen? Ook de sport zelf kan beter profiteren van een evenement. Het kan aanleiding zijn om leden en vrijwilligers te werven of clinics in te zetten om talenten uit het hele land te scouten. Om in aanmerking te komen voor subsidie kunnen de organisatoren van evenementen en kandidaat-organisaties van bidprocedures tot 1 april een aanvraag indienen.

Verder gaf de staatssecretaris aan de komende drie jaar EUR 500.000 per jaar ter beschikking te stellen aan maatschappelijke opvanginstellingen om sporten en bewegen mogelijk te maken voor hun cliënten. Dan gaat het onder meer om dak- en thuislozen, ex-gedetineerden, zwerfjongeren en tienermoeders. Door te sporten kan de kwaliteit van leven worden verbeterd. Het geld dat de staatssecretaris nu ter beschikking stelt kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van sportprogramma's voor deze doelgroep. Belangrijk onderdeel daarbij is het organiseren van de Social Inclusion Games. Dit jaar worden deze spelen in Nederland georganiseerd. Naar verwachting doen 1400 mensen die gebruik maken van de maatschappelijke opvang uit verschillende landen mee.