Focwa

Cijfers wijzen uit: aantal gecalculeerde autoschades nauwelijks gestegen deze winter

PERSBERICHT, Sassenheim, 17 februari 2010
In januari 2010 zijn 61.575 autoschades gecalculeerd. Dit aantal is niet significant hoger dan in januari 2009, toen bedroeg het aantal gecalculeerde schades 58.457 (bron FOCWA/Amice).

Schadeanalyse alle merken

Aantal gecalculeerde schades maand januari

Gemiddeld schadebedrag in Euros

Percentage van schadebedrag aan onderdelen
Zie het origineel

Ofschoon het aandeel onderdelen in het schadebedrag is gestegen, is het gemiddeld schadebedrag begin 2010 lager dan begin 2009. Een belangrijke oorzaak is, dat er veel kleinere schades gereden zijn.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek heeft weliswaar berekend dat de winterse omstandigheden hebben geleid tot 20 miljoen meer aan schade. Dit is echter schade aan en door personenautos. Dus ook gevolgschade (bijvoorbeeld schade aan straatmeubilair) wordt meegerekend alsmede total loss schades. En de cijfers van Amice hebben alleen betrekking op gecalculeerde autoschades.

FOCWA heeft al eerder bericht dat de rendementen bij de schadeherstelbedrijven onder druk blijven staan. Verzekerings- en leasemaatschappijen willen op alle fronten hun kosten terugdringen. Dat uit zich onder meer in een toenemende prijsdruk bij de inkoop van schadeherstel. De tarieven zijn gelijk gebleven en in een aantal gevallen zelfs naar beneden bijgesteld. Ook t.a.v. de onderdelen, die een relevant onderdeel van het schadebedrag vormen, moeten de schadeherstellers genoegen nemen met lagere en vaak zelfs helemaal geen marge.

0-0-0-0