Politie Groningen

Politie lost twintig vernielingen op

Politie verricht vier arrestaties

Zuidhorn, 17-02-2010 o Met de aanhouding van vier verdachten in de leeftijd van 16 t/m 30 jaar (afkomstig uit Zuidhorn en Enumatil) heeft de politie twintig vernielingen opgelost.

In de vroege ochtend van 31 januari 2010 werden in het centrum van Zuidhorn meerdere geparkeerde autos vernield. Ongeveer 15 antennes werden van autos afgebroken en een autospiegel werd vernield. Ook moesten twee ramen van twee woningen het ontgelden. Op basis van de verklaringen van getuigen wist de politie de vier verdachten direct op te sporen en te arresteren. Zij werden door de politie uitgebreid verhoord. Het onderzoek werd gedaan door rechercheurs van het crimeteam en buurt- en jeugdagenten van het politiebureau in Zuidhorn.

Tijdens verhoor bleek dat de 30-jarige verdachte een groepslid had uitgelokt voor het ingooien van een ruit van een woning. Hij had hiervoor een geldbedrag van 20 euro geboden. De 17-jarige verdachte vernielde vervolgens een ruit van de woning.

De verdachten hadden geen duidelijk motief voor de vernielingen. De politie vermoedt dat verveling, stoerdoenerij en alcoholgebruik een motief is geweest. Op basis van de onderzoeksgegevens is het totale schadebedrag nog onbekend. Alle verdachten zijn in afwachting van hun rechtszaak in vrijheid gesteld. Ze zijn bekenden van de politie. Een 17-jarige verdachte uit deze groep is door de politie ondertussen weer aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van een straatroof. Hij zit nog vast.

De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat er met de verdachten gaat gebeuren. De politie roept een ieder op vooral aangifte te (blijven) doen, ook al gaat het om relatief kleine vergrijpen.