Politie Groningen

Woensdag 17 februari 2010

Provincie Groningen, 17-02-2010

Man aangehouden voor mishandeling

GRONINGEN - Een 32-jarige man uit Hongarije is dinsdagmiddag in een pand aan het Boterdiep door de politie aangehouden. De agenten spraken met een 58-jarige gewonde landgenoot. Die vertelde door de 32-jarige mishandeld te zijn. Hij had daarbij letsel aan zijn hoofd opgelopen. De verdachte zit vast. De aanleiding voor de ruzie tussen de twee is nog niet duidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Alcomobilist betrokken bij aanrijding

GRONINGEN - Een 30-jarige man uit Groningen is dinsdagavond door de politie aangehouden op de Petrus Campersingel in de stad. De automobilist was betrokken bij een aanrijding. De bestuurder had te diep in het glaasje gekeken. Op het politiebureau bleek dat de man ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Tevens was hij niet in het bezit van een autorijbewijs. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Man met valse maandkaart aangehouden

WINSCHOTEN - Een 17-jarige jongen uit Oude Pekela is dinsdagavond door de politie aangehouden op de Stationsweg in Winschoten. De passagier had in een bus de chauffeur een valse maandkaart laten zien. De buschauffeur lichtte de politie in. Die wist de jongen in de omgeving van het station (waar hij was uitgestapt) aan te houden. De jongen is door zijn vader van het politiebureau gehaald.

Vluchtende alcomobiliste aangehouden

DELFZIJL - Een 39-jarige vrouw uit Delfzijl is dinsdagavond door de politie aangehouden op de N991. De bestuurster ging er vandoor toen agenten haar wilden controleren. De automobiliste werd in de omgeving van haar auto aangehouden. Zij bleek ruim 0,9 promille alcohol in haar bloed te hebben. Ook was ze niet in het bezit van een autorijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie lost twintig vernielingen op

ZUIDHORN - Met de aanhouding van vier verdachten in de leeftijd van 16 t/m 30 jaar (afkomstig uit Zuidhorn en Enumatil) heeft de politie twintig vernielingen opgelost.

In de vroege ochtend van 31 januari 2010 werden in het centrum van Zuidhorn meerdere geparkeerde autos vernield. Ongeveer 15 antennes werden van autos afgebroken en een autospiegel werd vernield. Ook moesten twee ramen van twee woningen het ontgelden. Op basis van de verklaringen van getuigen wist de politie de vier verdachten direct op te sporen en te arresteren. Zij werden door de politie uitgebreid verhoord. Het onderzoek werd gedaan door rechercheurs van het crimeteam en buurt- en jeugdagenten van het politiebureau in Zuidhorn.

Tijdens verhoor bleek dat de 30-jarige verdachte een groepslid had uitgelokt voor het ingooien van een ruit van een woning. Hij had hiervoor een geldbedrag van 20 euro geboden. De 17-jarige verdachte vernielde vervolgens een ruit van de woning.

De verdachten hadden geen duidelijk motief voor de vernielingen. De politie vermoedt dat verveling, stoerdoenerij en alcoholgebruik een motief is geweest. Op basis van de onderzoeksgegevens is het totale schadebedrag nog onbekend. Alle verdachten zijn in afwachting van hun rechtszaak in vrijheid gesteld. Ze zijn bekenden van de politie. Een 17-jarige verdachte uit deze groep is door de politie ondertussen weer aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van een straatroof. Hij zit nog vast.

De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat er met de verdachten gaat gebeuren. De politie roept een ieder op vooral aangifte te (blijven) doen, ook al gaat het om relatief kleine vergrijpen.

Man zonder rijbewijs aangehouden

Musselkanaal - De politie heeft dinsdagochtend aan de Sluisstraat in Musselkanaal een 18-jarige man uit Emmen aangehouden voor meerdere overtredingen. De bestuurder haalde de agenten op de Sluisstraat met hoge snelheid in waarop de agenten de man tot stoppen dwongen. Eenmaal gestopt bleek dat de man droeg geen gordel droeg en geen geldig rijbewijs te hebben. De politie maakt proces-verbaal op.

Man met ontzegging aangehouden

Groningen - De politie heeft dinsdagochtend in een pand aan het Hanzeplein een 47-jarige man aangehouden. De man hield zich ondanks een ontzegging in ruimtes van het gebouw op zonder dat hij daar iets te zoeken had. De man is ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op.

Mannen in bezit van hard-drugs aangehouden

HOOGEZAND - De politie heeft dinsdagmiddag aan de Erasmusweg in Hoogezand vier mannen in de leeftijd van 20 tot 26 jaar aangehouden voor het in bezit hebben van hard-drugs. Agenten gingen naar de woning toe om een verdachte aan te houden voor het vervaardigen van hennep. In de woning troffen de agenten de verdachte en drie andere mannen aan en tevens een hoeveelheid hard- en softdrugs. De politie heeft de aangetroffen drugs in beslaggenomen en maakt proces verbaal op. De vier mannen zijn aangehouden, twee van hen zijn ingesloten.

Hennepkwekerij opgerold

WINSCHOTEN - De politie heeft dinsdagochtend in een pand aan de Vissersdijk een hennepkwekerij opgerold. Agenten troffen in het pand een in werking zijnde hennepkwekerij met 167 planten aan. De planten en de apparatuur zijn in beslag genomen en vervolgens vernietigd. De eigenaar, een 42-jarige man uit Drieborg, verklaarde hennep te kweken om rond te kunnen komen. Tegen de eigenaar van het pand wordt proces verbaal opgemaakt.

Man voor heling aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft dinsdagmiddag aan de Vinkenstraat een 20-jarige man aangehouden voor heling. Agenten kregen een melding dat omstanders een vermeende autodief tegen hielden. Ter plaatste bleek dat een bewoonster van de Vinkenstraat enkele dagen eerder aangifte had gedaan van diefstal van haar auto, deze auto was inmiddels teruggevonden. Haar zoon zag vlakbij haar woning echter een zelfde type auto staan met daarin haar autoradio- en boxen. De vrouw was nog in het bezit van het aankoopbewijs waardoor inderdaad bleek dat de audioset uit haar auto afkomstig was. Agenten hielden de man vervolgens aan voor heling en namen zijn voertuig in beslag.

Vervelende kroegbezoeker aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft dinsdagnacht aan de Peperstraat een 22-jarige man uit Groningen aangehouden voor het niet voldoen aan de vorderingen van de politie. De man misdroeg zich in een horecagelegenheid en werd om die reden door de beveiliging uit het etablissement gezet. Omdat de man weigerde te vertrekken werd de politie ingeschakeld. Ook op diverse vorderingen van de agenten weigerde de man te vertrekken. Hij is daarop aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE - Voor een veiliger verkeer op de weg heeft de politie dinsdag 16 februari op diverse plaatsen verkeerscontroles gehouden:
* Leek, Tolberterstraat: gordelcontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 185.In totaal droegen 7 personen geen
veiligheidsgordel. Ook werd 1 bekeuring uitgedeeld voor het bellen met een telefoon aan het oor tijdens het rijden.

* Leek, Midwolderweg: gordelcontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 250.In totaal droegen 7 personen geen
veiligheidsgordel. Ook werd 1 keer een bekeuring uitgedeeld voor het bellen met een telefoon aan het oor tijdens het rijden en het overschrijden van de maximum snelheid (90 km/u waar 60 km/u is toegestaan).

* Leek, Diepswal: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 910, aantal overtredingen: 68, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.

* Groningen, A7 Westpoort: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 1570, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 165 km/uur, snelheidslimiet: 120 km/uur.Ook werd 1 keer een bekeuring uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en het niet dragen van de autogordel.

* Groningen, Hereplein: alcoholcontrole, aantal gecontroleerde bestuurders: 60, aantal overtredingen: 0.

* Groningen, Beneluxweg: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 2023, aantal overtredingen: 118, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, snelheidslimiet: 70 km/uur.

In Uithuizen hield de politie dinsdag een algemene verkeerscontrole. In totaal droegen 8 personen geen veiligheidsgordel. Een andere bekeuring werd uitgedeeld voor ontbreken van de voorste kentekenplaat.