Gemeente Wijdemeren


Home > Bestuur en organisatie > College > Weblog van Burgemeester en Wethouders > H.C. Heerschop: vertrouwen

H.C. Heerschop: vertrouwen

De laatste dagen is er een discussie gaande over het feit dat de raad of de raadscommissie soms in beslotenheid vergadert. Ik ben een groot voorstander van openheid. De burger heeft er recht op te weten waar het gemeentebestuur zich mee bezig houdt ook al is het soms lastig uit te leggen. Openheid en transparantie blijken nog altijd het best te werken ook in moeilijke en gevoelige dossiers.

Vertrouwelijke informatie delen
Toch zijn er soms zaken waar het college (dagelijks bestuur) zich mee bezig houdt die nog niet in de openbaarheid gedeeld kunnen worden met de gemeenteraad (algemeen bestuur). Om de raad toch op de hoogte te houden van de lopende ontwikkelingen kan er gekozen worden om vertrouwelijke informatie in een besloten bijeenkomst te delen. In Wijdemeren gebeurt dat maar een enkele keer en bij een paar dossiers. Meestal gaat het om grondtransacties waarbij kennis van de financiële positie van de gemeente bij derden kan leiden tot nadeel voor de gemeente. En dat is niet in het belang van de gemeentefinanciën en dus niet in het belang van de inwoners van Wijdemeren. Vergelijk het met de verkoop van je huis. Je bent in onderhandeling met een koper. Je geeft hem alle gegevens maar natuurlijk niet wat je bodemprijs is. Iedereen begrijpt dat. Met die kennis zal de koper die bodemprijs bieden voor je huis.

Rood potlood Vertrouwen
In de politiek speelt het aspect van vertrouwen een grote rol. Het vertrouwen van de inwoners in de politiek maar ook het vertrouwen tussen raad en college. De raad stelt kaders, bestuurt op hoofdlijnen en controleert achteraf. Een raad die bestuurt op hoofdlijnen hoeft niet voortdurend op de hoogte te worden gesteld van elke verandering in een lopend dossier. Zij geeft het college de ruimte en neemt zo nu en dan afstand. Die afstand geeft de raad de mogelijkheid om het eindresultaat beter te kunnen beoordelen en te controleren. Het college heeft een informatieplicht en moet de raad adequaat informeren. Maar het college neemt ook haar eigen verantwoordelijkheid, in de wetenschap dat zij daarvoor verantwoording moet afleggen aan de raad.

Openheid en transparantie
Gezamenlijk zijn wij bezig om de ontwikkelingen in Wijdemeren tot een zo goed mogelijk resultaat te brengen. Uitgangspunt daarbij is maximale openheid en transparantie. Het geeft de inwoners van Wijdemeren de kans mee te discussiëren over de plannen van de gemeente. Maar dat kan alleen als we vertrouwen hebben in elkaar.

Karen Heerschop
Burgemeester

Zie ook