Gemeente Veenendaal


Gemeente Veenendaal in de race voor âklimaatvriendelijkste gemeente van Nederlandâ

De gemeente Veenendaal is samen met 37 andere Nederlandse gemeenten genomineerd voor de titel van klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente dankt deze nominatie aan het vooruitstrevende en ambitieuze klimaatbeleid, waarmee Veenendaal een aanzienlijke bijdrage wil leveren aan de landelijke doelstelling voor energiebesparing en CO2 reductie. Eerder ontving Veenendaal van het Klimaatverbond al de Triple A status voor het klimaatbeleid.

Â

Trots

âIk ben er buitengewoon trots op dat we dit met elkaar hebben bereiktâ, zegt verantwoordelijk wethouder Jaap Pilon. âHet mooiste is dat het klimaatbeleid ook in de praktijk succesvol is. Neem bijvoorbeeld de subsidieregeling Energie besparen en zonnepanelen. De subsidiepot was snel leeg, waardoor we de regeling vooralsnog hebben moeten sluiten. Maar we gaan op zoek naar mogelijkheden om de regeling opnieuw te openen!â De regeling levert een jaarlijkse besparing op van 139.843 kg CO2 uitstoot.

Â

Totaalpakket

Het klimaatbeleid bestaat uit een reeks van maatregelen en projecten. Pikon: âHet is meer dan je denkt! Ook de Duurzame Energievoorziening Veenendaal-oost (DEVO), de Klimaatdag, de klimaatneutrale organisatie, rijden op aardgas, energiebesparing gebouwen, frisse Scholen en energiebesparing in de openbare verlichting maken er deel van uit. Met zo'n totaalpakket zijn we op de goede weg om onze doelstelling te bereiken.â

Â

Klimaatkaravaan
De verkiezing van de klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland is een initiatief van alle provinciale milieufederaties. De milieufederaties trekken tot 10 mei 2010 door het land met de klimaatkaravaan (zie www.klimaatkaravaan.nl). Deze verkiezing is een onderdeel van de karavaan. In de provincie Utrecht zijn drie gemeente genomineerd: Amersfoort, Houten en Veenendaal. Op 1 maart wordt bekend gemaakt welke gemeente zich mag tooien met de titel âKlimaatvriendelijkste gemeente van Nederlandâ.