Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CBL: alcoholbeleid Amsterdam symboolpolitiek

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft grote bezwaren tegen de voorstellen van de gemeente Amsterdam om in de Amsterdamse detailhandel de leeftijd voor het kopen van alcohol op te trekken naar 18 jaar. In café's, sportkantines en snackbars blijft de leeftijd voor het kopen van alcohol 16 jaar. Volgens het CBL levert deze maatregel veel onduidelijkheid en oneerlijke concurrentie op.

Gemeente Amsterdam wil het aantal jongeren dat alcohol gebruikt terugdringen door de leeftijd voor het kopen van alcohol in supermarkten en slijterijen te verhogen naar 18 jaar wanneer de nieuwe Drank- en Horeca in werking treedt. Maar in horecagelegenheden, studentenverenigingen en snackbars mogen jongeren van 16 en 17 jaar gewoon alcohol blijven kopen. De gemeente wil daarmee de verkrijgbaarheid beperken en daarmee de consumptie van alcohol door jongeren verminderen. Het CBL is van mening dat deze maatregel de verkrijgbaarheid niet vermindert, maar slechts 'verplaatst'. Symboolpolitiek dus die oneerlijke concurrentie veroorzaakt tussen Amsterdamse ondernemers en leidt tot alcoholtoerisme.

De supermarktbranche neemt de alcoholverkoop aan jongeren zeer serieus. Volgens recent onderzoek is het nalevingpercentage van de leeftijdsgrenzen in de supermarkt 43%, versus 27% in de horeca en 33% in sportkantines. Bovendien geldt er in de supermarkt sinds vorige jaar maart een strengere legitimatieplicht: tot 20 jaar is legitimatie verplicht bij de aankoop van alcohol en tabak. Het is het CBL dan ook een raadsel waarom Amsterdam supermarkten en slijterijen dan toch een zwaarder regime wil opleggen.

Uniforme norm succesvol

De alcoholindustrie, de detailhandel, de horeca en de rijksoverheid dragen gezamenlijk de norm `geen alcohol onder de 16' uit. En met succes, de leeftijd waarop jongeren voor het eerst alcohol drinken wordt volgens onderzoek van het Trimbos-instituut steeds hoger, en het aantal jongeren onder de 16 dat alcohol probeert te kopen, neemt af. Steeds meer jongeren worden zich dus bewust van deze norm. Een belangrijke reden voor dit succes is het uniform uitdragen ervan. Jongeren worden overal op deze leeftijd en de reden voor de leeftijdsgrens gewezen. Het CBL verwacht dat er veel verwarring zal ontstaan door het her en der verhogen van de leeftijdsgrens. Zij vreest dat met de eenzijdige maatregel van Amsterdam alle inspanningen die landelijk zijn geleverd deels weer verloren gaan.

In de bijlage treft u reactie aan die het CBL aan de Gemeente Amsterdam heeft gestuurd.(opvragen bij afzender)