CDA

De Rouwe: Grenzen aan asociaal hufterig gedrag
woensdag 17 februari 2010
CDA Tweede Kamerlid Sander de Rouwe presenteerde woensdag aan minister Eurlings zijn 10-puntenplan voor de verkeersveiligheid, getiteld Vaste Waarden, Veilige Wegen. Hierin brengt De Rouwe, woordvoerder verkeersveiligheid, tien punten naar voren om het aantal verkeersdoden in Nederland terug te dringen. âIn 2008 stierven 750 mensen in het verkeer. Dat zijn drie volle boeings 737! Willen we dit in 2020 hebben teruggedrongen tot 500 doden, dan moeten we hard aan de slag. Het CDA wil langs vaste waarden â respect, verantwoordelijkheid, kansen bieden, maar ook grenzen stellen â werken aan veilige wegen.

Zo wil De Rouwe zwaardere straffen voor mensen die dronken of onder invloed van drugs een ongeval veroorzaken met een dodelijke afloop. Naast inzetten op preventie wil het CDA komen tot aanscherping van de straf. De Rouwe: âIn een kwart van de gevallen van de dodelijke verkeersongelukken is alcohol of drugs in het spel geweest. Een aanscherping moet in overleg met het OM leiden tot het hogere straffenâ. Minister Eurlings onderschreef het gevaar van drugs of alcohol in het verkeer. âDit moeten we streng aanpakken. Alcohol of drugs en verkeer gaan niet samenâ. Eurlings gaat met zijn collega minister Hirsch Ballin van Justitie kijken naar de mogelijkheden voor hogere straffen. Ook wil Eurlings strengere controle op drugs in het verkeer door middel van drugstesten en drugs even streng aanpakken als alcohol. âDat betekent: als je tweemaal met drugs achter het stuur bent aangehouden, dan ben je je rijbewijs kwijtâ.

Ook pleit De Rouwe ervoor dat verkeershufters bij een zware verkeersovertreding in een woonwijk er niet meer vanaf komen met (alleen) een boete. De Rouwe: âEen geldboete is misschien makkelijk te betalen, maar maakt weinig indruk en doet ook niks aan het beschadigde veiligheidsgevoel in de desbetreffende woonwijkâ. Daarom pleit De Rouwe voor een taakstraf die erop gericht moet zijn om iets terug te doen aan de wijk waar de schade aangericht is. De Rouwe: âDat kan zijn door middel van klaar-over, schoonmaken van verkeersborden en het onderhouden van het groenâ.

Hier vindt u de gehele notitie Vaste Waarden, Veilige Wegen. Zie het origineel