FNV

SERgebouw

17-2-2010
SER-advies: marktwerking is niet langer heilig

Marktwerking is niet langer heilig. Het is een middel, geen doel op zich. Dat is de strekking van een unaniem ontwerpadvies van de SER, dat op verzoek van de Tweede Kamer is opgesteld. De FNV had daar sterk op aangedrongen. De FNV is blij met het advies. Een effectanalyse moet zorgen voor maatwerk, een zorgvuldige afweging wat het beste is voor het publieke belang en de maatschappelijke welvaart. De positie van werknemers speelt daarbij een rol.

"Zonder overdrijven denk ik dat ik kan stellen dat het hier gaat om een van de meest belangwekkende SER-adviezen van de laatste jaren", zegt FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak. "Reagan en Thatcher waren de kampioenen van de vrije markt, waarna het overwaaide naar Europa. Marktwerking was mainstream. En waar dat allemaal toe heeft geleid, kunnen we elke dag constateren." Hij doelt op de negatieve gevolgen van doorgeslagen marktwerking in sectoren als de zorg en het openbaar vervoer.

Publiek belang centraal De FNV is blij dat er nu een unaniem SER-advies is, dat aanstuurt op afgewogen beslissingen als het gaat om de keuze tussen overheidbemoeienis of marktwerking. "Vanaf de start van dit kabinet hebben we geageerd tegen het welhaast blindelings kiezen voor de vrije markt", zei Gortzak bij de presentatie van het ontwerpadvies. "Het publieke belang leek er welhaast niet meer toe te doen. Dit SER-advies trekt die onevenwichtigheid weer recht. Het publieke belang staat centraal, en de politiek bepaalt welke combinatie van ordeningsinstrumenten dit publieke belang het beste tot zijn recht laat komen."

Bezint eer ge begint De SER heeft hiertoe een zogeheten ordeningsbeleid ontwikkeld. De politiek kan daar bij toekomstige afwegingen over wel of geen markt niet omheen. Een instrument dat uitgaat van het publieke belang, maar als uitvoering door private partijen minder nadelen biedt dan overheidsuitvoering, is dat prima. En andersom: overheidsuitvoering kan ook marktfalen voorkomen. Gortzak: "Dat is de boodschap van de SER: bezint eer ge begint."

Positie werknemers Gortzak noemt het pure winst dat door dit SER-advies de bijzondere positie van de werknemers wordt erkend. "Het is van belang bij het ontwerp van beleidsalternatieven aandacht te besteden aan mogelijke negatieve effecten voor bepaalde groepen. En te overwegen of aanvullende of begeleidende maatregelen noodzakelijk of wenselijk zijn. En daar zijn we zeer mee ingenomen."