Gemeente Loenen aan de Vecht


Loenen aan de Vecht krijgt nieuw centrum

Vijf partijen ondertekenen intentieverklaring.

Vijf partijen gaan samenwerken aan een nieuw centrum voor Loenen aan de Vecht. Dit zijn Habion (eigenaar van 't Kampje), woningbouwvereniging Vecht en Omstreken (V&O), Schuitema Vastgoed (van ondermeer de C1000), Artica Vastgoedontwikkeling en de gemeente Loenen. Samen willen zij het centrum zowel architectonisch, stedenbouwkundig als functioneel gaan verbeteren. De partijen leggen hun voornemen vast in een intentieverklaring. Op 2 maart zullen zij deze ondertekenen. Gisteravond is de gemeenteraad daar mee akkoord gegaan.

Nieuw dorpshart

Zodra de randweg is gerealiseerd komt de doorgaand-verkeer-functie van de Rijksstraatweg door het dorp te vervallen. In combinatie met de herinrichting van dit tracé kan een nieuw dorpshart ontstaan en wordt Loenen aan de Vecht ruimtelijk weer één.

Afspraak

Partijen spreken af om de komende periode (tot en met oktober van dit jaar) een gezamenlijk plan op te stellen voor het centrum. Hieruit blijkt ook of de ambitie haalbaar is.

Wat moet er komen?

De vijf partijen zullen een ontwerp maken voor het gebied tussen de Rijksstraatweg, Driehovenlaan en Keizer Ottolaan. Dit betekent niet dat alles in dit gebied ook op de schop gaat. Veel bestaande bebouwing zal worden ingepast in het nieuwe ontwerp.

De partijen gaan onderzoeken wat er moet en kan komen. Voor Habion en V&O betekent dit dat zij onderzoeken óf en, zo ja, hoe zij meegaan in een integrale herontwikkeling. De winkels aan de Rijksstraatweg zullen worden herontwikkeld. De gemeente onderzoekt een clustering en verbetering van zorg- en welzijnsfuncties in het nieuwe centrum.

Wat wil de gemeente?

De gemeente vindt het belangrijk dat het nieuwe centrum beter en mooier wordt dan het huidige. Daarom doet zij mee. Daarnaast wil de gemeente het voorzieningenniveau (winkels, zorg- en welzijnsfuncties) in het dorp afstemmen op de toekomstige behoeften.

Bewoners input-avond

Tijdens het maken van het plan willen de partijen graag met bewoners klankborden. Zij willen hun eerste ideeën toetsen en nieuwe ideeën opdoen. Daarvoor zullen zij een 'input-avond' organiseren.