Radboud Universiteit Nijmegen


Andre Geim, ontdekker grafeen, keert terug als hoogleraar

Datum bericht: 16 februari 2010

De man die de sterke Nijmeegse magneet in één klap beroemd maakte door een levende kikker te laten zweven, waarvoor hij in 2000 de Ig Nobel-prijs won (it first makes you smile and then makes you think), die zijn favoriete hamster liet solliciteren op een promotieplaats, hoogleraar werd in Manchester en daar met plakband deed wat vakgenoten al jaren vergeefs probeerden, namelijk grafeen maken, in 2008 voor het eerst genoemd werd voor de échte Nobelprijs - die man, Andre Geim, keert terug naar Nijmegen als bijzonder hoogleraar.

Hij zal part-time deel uit maken van de groep van theoretisch fysicus prof. Mischa Katsnelson - net als Geim geboren in Rusland. Katsnelson en Geim werken al nauw samen in het doorgronden van grafeen, de tweedimensionale vorm van koolstof en het dunste materiaal ter wereld.

Grafeen
Sinds Geim in 2004 voor het eerst grafeen maakte is het een ware hype in de natuurkunde. Het materiaal geeft in hoog tempo zijn bijzondere eigenschappen prijs: zo is het 200 keer sterker dan staal, vertoont het kwantummechanische eigenschappen bij kamertemperatuur, is het te gebruiken voor zeer snelle chips en als weerstandmeter en kan waterstof efficiënt worden opgeslagen met behulp van grafeen.