Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 17 februari

Alkmaar, 17-02-2010 o 13.30 uur

Twee gewonden door woningbrand

Stompetoren, woensdag 17 februari 2010.

Vannacht om 02.20 uur werd een woningbrand gemeld aan de Noordervaart. Toen de brandweer arriveerde kwamen er al vlammen uit het dak op de 1e verdieping van het huis. Twee bewoners, een man van 68 en een vrouw van 77 jaar oud hebben zichzelf op tijd in veiligheid kunnen brengen. Ze werden met ademhalingsmoeilijkheden opgevangen door de buren. De slachtoffers zijn vanwege ingeademde rook voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd. Het bleef bij een middelbrand. De brandweer heeft het vuur geblust. De woning is onbewoonbaar geworden. De oorzaak van de brand is nog onbekend maar gedacht wordt aan mogelijke kortsluiting in een elektrische deken. Dit moet nader worden onderzocht. Bij de bluswerkzaamheden kwam er een grote hoeveelheid water op de rijbaan van de Provincialeweg. Dit water bevroor waardoor de weg spiegelglad werd en het verkeer via een ventweg moest worden omgeleid. Deze omleiding duurde tot 07.30 uur.

Aanhouding na inbraak

Dirkshorn, dinsdag 16 februari 2010.

Aan het begin van de avond is in een recreatiewoning in park De Horn, een 45-jarige Poolse man uit Petten aangehouden. De eigenaresse van het huisje had dit verhuurd aan een landgenoot van de man maar hij was onrechtmatig de woning binnen gedrongen door, samen met een nog voortvluchtige maat, de sluiting van een raam te vernielen. Het tweetal had eerder de eigenaresse om de sleutel van de vakantiewoning gevraagd. Omdat zij niet de huurders waren had ze de sleutel niet afgegeven. Toen ze even later polshoogte ging nemen trof ze de verdachte slapend in de woning aan. De politie stelt een nader onderzoek in, ook naar de andere verdachte.

Politie zoekt eigenaar gestolen fiets

Alkmaar, dinsdag 16 februari 2010.

In de avond, rond 20.45 uur is bij het Frits Conijn tunneltje een 31-jarige man uit Alkmaar op een opoefiets aangehouden. De man is een bekende van de politie. Agenten hadden hem kort daarvoor op de Stationsweg zien lopen met de damesfiets met een geforceerd slot. Hij kon niet aangeven waar hij de fiets vandaan had.

De bestrijding van fietsendiefstal is een speerpunt van de Politie Noord-Holland Noord. De agenten waren speciaal op pad om extra toezicht te houden en slaagden er dus in de man op heterdaad op de fiets te betrappen. Het voertuig heeft hij vermoedelijk in de omgeving van het NS-station weggenomen maar er is de politie nog geen aangifte bekend. Het gaat om een nette opvallende opoefiets, kleur zwart met witte spatborden en een witte bagagedrager en lamp. De eigenaar kan contact opnemen met de politie in Alkmaar via 0900-8844. De verdachte is ingesloten in verband met een ander onderzoek.

Verdachte geleid voor officier van justitie na vechtpartij

Den Helder, woensdag 17 februari 2010.

Een 35-jarige man uit Den Helder is gistermiddag geleid voor de officier van justitie in Alkmaar en daarna heengezonden. De man zat vast sinds afgelopen zondagmorgen. Toen had hij rond 04.15 uur geweld gepleegd tegen horecabeveiligers en politiemensen.

De horecabeveiligers hadden twee vervelende broers uit een café aan de Koningstraat verwijderd. Daarbij ontstond een opstootje waar meerdere mensen zich mee bemoeiden. De 35-jarige verdachte trok de beveiligers weg en sloeg hen op de rug in een poging de broers te ontzetten. De gealarmeerde politie greep meteen in met assistentie van eenheden uit de omgeving. Hierbij werd de wapenstok gebruikt. De 35-jarige verdachte kon met veel moeite worden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij verzette zich met geweld tegen de agenten. Eén agent liep een flink bloedende snee aan zijn onderarm op en een andere agent liep schaafwonden op aan zijn hand. Er raakte ook een portofoon beschadigd.

Nadat de broers en de 35-jarige man naar het bureau waren gebracht bleef het enige tijd onrustig op straat en traden de agenten op linie op. Ze vroegen het publiek weg te gaan. Toen dit gebeurde keerde de rust op straat terug. De beide broers van 30 en 32 jaar oud uit Den Helder zijn na een verhoor zondagmorgen heengezonden met een bekeuring op zak. De 35-jarige verdachte werd ingesloten en dus later voorgeleid. Er wordt een dossier opgemaakt waarbij ook vier beveiligers als aangever zijn gehoord. Er zijn door de politie ook beelden vastgelegd.

Agenten herkennen fietsendief van fotos

Hoorn, dinsdag 16 februari 2010.

De politie in Hoorn heeft in de middag een 52-jarige fietsendief uit Hoorn aangehouden. Hij bekende in de afgelopen maanden tenminste drie fietsen te hebben gestolen die hij heeft verkocht in Amsterdam.

De politie kwam de man op het spoor naar aanleiding van fotos van beveiligingscameras. De fotos waren gemaakt bij diefstal van een damesfiets in Broek op Langedijk in oktober 2009. Hij heeft de gestolen fiets achterin zijn personenauto vervoerd.

De print werden getoond in een politiebriefing op het bureau in Hoorn waarbij er twee agenten waren die de verdachte herkenden. De man is na zijn bekennende verklaring met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Hardnekkige drankrijder raakt auto kwijt

Den Helder, woensdag 17 februari 2010.

Vannacht rond 02.40 uur werd op de Witte de Withstraat een bekende drankrijder van de politie als bestuurder van een personenauto aangehouden. De 33-jarige man uit Den Helder is al zes keer eerder aangehouden wegens het rijden met teveel drank op. Hoewel zijn adem naar drank stonk weigerde hij mee te werken aan welke test dan ook. Omdat zijn rijbewijs al ongeldig is verklaard kon dat niet worden ingenomen. Zijn auto werd wel in beslag genomen en er is opnieuw een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Getuige houdt fietsendief aan

Egmond aan den Hoef, dinsdag 16 februari 2010.

Rond 17.00 uur pikte een 17-jarige jongen uit Alkmaar een fiets uit een voortuin aan de Dorpskroft en ging er vandoor. De fiets stond niet op slot maar de eigenaar was getuige van de diefstal en ging er met nog iemand achteraan. Een 35-jarige man uit Egmond aan den Hoef fietste het achtervolgende tweetal voorbij. Ze vroegen hem de 17-jarige jongen te arresteren. Op de Egmonderstraatweg zag hij kans de jongen klem te rijden en te overmeesteren in afwachting van de komst van de politie. Die heeft de jongen overgenomen en een proces-verbaal wegens fietsendiefstal opgemaakt waarna hij in de loop van de avond werd heengezonden.

Rijden met ongeldig verklaard rijbewijs

Ursem, dinsdag 16 februari 2010.

In de avond zagen agenten een 23-jarige man uit Ursem rijden op zijn bromfiets op de Ammerdorfferstraat. Het was de agenten bekend dat het rijbewijs van de man volledig ongeldig was verklaard omdat hij niet over de geschiktheid beschikt om een voertuig te besturen. De man heeft ooit een verplichte cursus moeten volgen om alcoholgebruik in het verkeer tegen te gaan. Die cursus heeft hij geweigerd. Overigens was hij nu niet onder invloed van alcohol. Er is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bromfietser rijdt tegen slagboom

Alkmaar, woensdag 17 februari 2010.

Een 16-jarige jongen uit Alkmaar op een scooter is vanmorgen rond 09.45 uur gewond geraakt nadat hij tegen een slagboom voor een bewegende brug op de Ommering was gereden. Hij was aanspreekbaar en is voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd.

De jongen verklaarde niet te hebben gezien dat de slagboom omlaag stond. Ook had hij de brugbel niet gehoord. De brugwachter verklaarde dat de slagboom al enige tijd naar beneden stond en dat de brug al omhoog begon te gaan. De scooter raakte door de botsing total loss.

Snelheidscontroles binnen de bebouwde kom

Zuidschermer, Enkhuizen en Heerhugowaard, dinsdag 16 februari 2010.

Met vorig jaar meer dan 600 verkeersslachtoffers en elk jaar meer ongevallen, is Noord-Holland Noord een beruchte verkeersregio. Vooral de 50 km-wegen waar autos en fietsers de straat delen, blijken gevaarlijk. Dat is vaak binnen de bebouwde kom, waar dan ook bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt. Nieuwe wegen en meer snelheidscontroles moeten het tij keren, zo luidde de kop van het politiepersbericht afgelopen maandag.

Gisteren zijn er diverse snelheidscontrole binnen de bebouwde kom gehouden. Hierbij de meest opvallende resultaten:

Op de Zuidervaart in de Zuidschermer werd gecontroleerd tussen 12.00 en 14.30 uur. Er passeerden 219 autos. 25 van hen reden sneller dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was hier 77 km/u.

Op de Dreef in Enkhuizen werd een controle gehouden tussen 15.30 en 18.30 uur. Hier passeerden 1410 autos waarvan er 235 sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was hier 89 km/u.

Op de Middenweg in Heerhugowaard werd van 16.30 tot 19.30 uur een controle gehouden. Hier passeerden 1710 autos waarvan er 115 sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was hier 73 km/u.

Alle overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen een acceptgirokaart thuisgestuurd.

Shoarmakoerier beroofd: politie zoekt getuigen (teven homepagebericht)

Den Helder, zondag 14 februari

Een 19-jarige shoarmakoerier uit Den Helder werd zondagavond rond 22.00 uur op de Doorzwin beroofd van zijn geld. De man moest een bestelling wegbrengen en wilde juist aanbellen bij de flat toen er een metalen voorwerp tegen zijn hoofd werd gedrukt. Hij werd door twee mannen in een hoek gedrukt en moest zijn geld afgeven. Nadat de twee zich ervan hadden verzekerd dat de 19-jairge man niet nog meer geld bij zich had, vluchtten de daders in de richting van de Doorzwin 41.

De politie is voor haar onderzoek op zoek naar getuigen. Heeft u zondagavond iets verdachts gezien op of in de omgeving van de Doorzwin? Of heeft u anderszins informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek? Neemt u dan contact op met de recherche in Den Helder via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Vernieling: politie zoekt slachtoffers en getuigen

Waarland, woensdag 17 februari

In de nacht van vrijdag op zaterdag 9 op 10 februari werden van verschillende personenauto de ruitenwissers ontvreemd in de omgeving Bloemstraat in Waarland. De politie is op zoek naar slachtoffers die zich nog niet bij de politie hebben gemeld en getuigen van de vernielingen. Slechts drie gedupeerden deden aangifte, terwijl meer mensen slachtoffer zijn geworden.

Al eerder werden vernielingen gepleegd in Waarland die mogelijk zijn toe te schrijven aan plaatselijke jeugd. Ook in voorgaande gevallen bleek de meldingsbereidheid laag te zijn.

Getuigenoproep:

De politie wil graag in contact komen met gedupeerden of met getuigen van de vernielingen. De politie in Schagen is bereikbaar onder nummer 0900-8844 (lokaal tarief). Eventueel kunnen meldingen ook anoniem gedaan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.