Volgende Winterspelen in Sotsji op een subtropische laaglandbaan

17/02/2010 13:36

Prospektor

Nederlandse fotograaf en schrijver brengen volgende Winterspelen nu al in kaart.

Het aftellen is begonnen. Over precies vier jaar zitten we midden in de Olympische Winterspelen van Sotsji. Voor menig liefhebber van het schaatsen zal het even slikken zijn. Het ijs op de laaglandbaan in Vancouver is bobbelig en zacht, hoe zal dat op een subtropische laaglandbaan zijn? Het sneeuw in Vancouver wordt met helikopters aangevoerd uit andere berggebieden, wat nu in Sotsji met die onbetrouwbare aanlandige wind?

In Vancouver is een miljard dollar uitgegeven aan de beveiliging van de Spelen, sinds 11 september 2001 een bijkomende kostenpost waar bijvoorbeeld de Zomerspelen van Athene financieel bijna aan ten onder zijn gegaan. In Sotsji grenst conflictgebied Abchazie zo ongeveer aan de schaatshallen, en over de bergen gloren republiekjes als Ingoesjetie, Noord-Ossetie , Tjetsjenie en Dagestan aan de horizon. En niet te vergeten, Georgie - dat het vast wel ziet zitten deze Russische Spelen niet tot een succes te maken.

Nu al staan de Winterspelen in Sotsji te boek als de duurste ooit georganiseerd. De overheid investeert officieel 9 miljard dollar, en vraagt bedrijven om 3 miljard aan investeringen. Op het internet doen geruchten de ronde dat de kosten lijken op te lopen naar 33 miljard dollar. En zo verbazingwekkend als dat klinkt is het eigenlijk niet. Alles in Sotsji moet speciaal voor de Spelen worden gebouwd. Van spoorlijnen tot snelwegen, van een metrolijn tot de tunnels in de bergen, van een afvalophaal- en verwerksysteem tot alle ijsstadions, bobsleebanen en afdalingen. En dat allemaal in beschermd hoogland (de door UNESCO aangewezen Kaukasus Biofeer ) en moerassig laagland (de Imeretinskaya vallei, ook beschermd), waarvan beweerd wordt door de huidige bewoners dat ondergrondse meren de stadions in hun geheel zullen opslokken.

Om al die infrastructuur van niets af op te kunnen bouwen is een nieuwe diepzeehaven speciaal voor de kust gelegd - en onlangs verwoest bij een krachtige Zwarte Zeestorm. Sotsji mag dan wel het kuuroord van Rusland zijn, om alle bezoekers van de Spelen een comfortabel onderkomen te kunnen bieden moeten vrijwel alle hotels worden gerenoveerd, vernieuwbouwd of - in vele gevallen - helemaal nieuw worden opgebouwd. Het langgerekte Sotsji (ruim 140 kilometer lang) kent nu maar één modern vijfsterrenhotel bijvoorbeeld. En om daar te komen vanaf de Olympische locaties sta je gemiddeld twee uur in de file.

Genoeg moeilijkheden dus om op te lossen voor de Russische organisatie. Jammer dat de projectorganisatie en de betrokken bedrijven tot dusverre zo ineffectief blijken dat er al drie verschillende bazen zijn benoemd om het staatsbedrijf Olympstroi te leiden. De stad Sotsji slijt momenteel haar 4e burgemeester in 3 jaar tijd. En de betrokken bedrijven van Ruslands oligarchen lijken meer geinteresseerd in de bouw van resorts en hotels dan te investeren in de ogenschijnlijk vergankelijke Olympische objecten. Maar, ondanks de crisis heeft de regering waarschijnlijk genoeg geld en zeker genoeg politieke wil om het tot een succes te maken. Hoeveel het ook kost, wat voor obstakels er ook te overwinnen zijn.

Fotograaf Rob Hornstra & schrijver / filmmaker Arnold van Bruggen brengen sinds 2009 de regio rond Sotsji in kaart op de documentair journalistieke website www.theSochiproject.org. Met behulp van private donateurs brachten zij al 20.000 euro op om dit project mogelijk te maken.





http://www.thesochiproject.org