Gemeente Veenendaal


Aanleg glasvezelnetwerk in Veenendaal

Patrimonium Woonstichting (PWS) en gemeente Veenendaal zetten zich in voor de aanleg van een moderne infrastructuur, waaronder een hypermodern glasvezelnetwerk. Dit vanwege de vele voordelen van deze voorziening. Â

Via een glasvezelverbinding kunnen snel grote bestanden gedownload of verzonden worden. Denk hierbij aan muziek, fotoâs, films, et cetera. Ook bestaat de mogelijkheid voor hulp of onderwijs op afstand waarbij een directe verbinding mogelijk is (beeld en geluid) tussen een zorginstelling en patiënt of tussen school en leerling. Lokaal kunnen diensten aangeboden worden door bijvoorbeeld winkeliers, theater en verenigingen. De ontwikkelingen op het gebied van televisie volgen elkaar in rap tempo op, denk hierbij aan hd- en 3d-televisie. Dankzij de enorme bandbreedte van glasvezel is dit hierbij het medium bij uitstek.

Â

Situatie tot nu

Vorig jaar zijn de bewoners in Veenendaal-west aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het netwerk is aangelegd door Glashart en bewoners kunnen diensten afnemen bij o.a. XMS en Solcon. De aanleg is uitgevoerd nadat 40% van de bewoners aangegeven had een abonnement te nemen.

Voor de rest van Veenendaal is de inschrijving ook opengesteld, maar heeft het nog onvoldoende aanmeldingen opgeleverd. Dit kan betekenen dat de verdere aanleg van het glasvezelnetwerk voorlopig niet doorgaat, iets wat PWS en gemeente Veenendaal zouden betreuren.

Â

Hoe nu verder?

De gemeente en PWS hebben regelmatig overleg met Glashart. Glashart wil nog steeds de hele gemeente aansluiten mits er voldoende abonnementen afgesloten worden. De gemeente ziet deze unieke kans niet graag voorbijgaan en heeft met Glashart afgesproken dat zij nog éénmaal een campagne opzetten. Glashart zal met de medewerking van de service provider(s), enthousiaste wijkbewoners en verenigingen de voordelen onder de aandacht brengen. Wij hopen dat deze laatste campagne voldoende aanmeldingen oplevert zodat de rest van Veenendaal ook verglaasd kan worden.