Ingezonden persbericht


SP roept bestuurders subsidie-instellingen op salaris in te leveren

Het Tilburgse college van B&W heeft op verzoek van de gemeenteraad in kaart gebracht wat de salarissen zijn van enkele bestuurders van zorginstellingen waarmee de gemeente een subsidierelatie heeft. Die salarissen zitten fors boven de Balkenende-norm van E181.000. De raadsfractie van de SP roept deze en andere bestuurders van instellingen die gemeenschapsgeld ontvangen op om in deze tijd van forse noodzakelijke bezuinigingen hun solidariteit te tonen en een voorbeeld te stellen. Dat kunnen ze volgens de SP doen door met ingang van dit jaar genoegen te nemen met een salaris dat niet boven de norm van E181.000 uitstijgt.

Fractievoorzitter Veerle Slegers van de SP: "Het restant kan dan vanaf nu ten goede komen aan de daadwerkelijke uitvoering van de kerntaken van deze instellingen: Het verlenen van adequate zorg aan cliënten met psychische en/of verslavingsproblemen, ouderen en gehandicapten." Slegers vindt dat iedereen die zorg nodig heeft die zorg ook moet krijgen, ongeacht de kosten. "Daarvoor heeft het college op aangeven van de SP ondermeer een Sociaal Fonds ingesteld van E20 miljoen zodat die zorg te allen tijde kan worden gegarandeerd." De SP-fractie maakt er echter bezwaar tegen dat er in een tijd waarin de gemeente net als bijna iedereen in Tilburg enorm moet bezuinigen veel gemeenschapsgeld naar de zorginstellingen gaat terwijl hun bestuurders "een meer dan riant inkomen hebben."

"Het is echt van de zotte dat Thebe slechtbetaalde alfahulpen inzet voor de thuiszorg en dat zorgpersoneel zich voor weinig geld drie slagen in de rondte moet werken terwijl hun bestuurders zoveel verdienen," zegt Slegers. Ze vindt het normaal dat de lokale overheid meebetaalt aan diensten van collectief belang. "Maar die subsidie moet worden besteed aan zorg voor cliënten en aan het personeel op de werkvloer, niet aan het management!" Slegers doet de oproep aan het management van instellingen in Tilburg zoals de GGZ, de GGD, Thebe, Novadic-Kentron, Prisma en Amarant maar ook de woningcorporaties en andere.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van de GGZ Midden-Brabant verdient E228.000 en de leden van die Raad van Bestuur niet veel minder. De gemeente Tilburg geeft E1,3 miljoen subsidie aan de GGZ, wat ruim 1% is van de totaalomzet. Ook de voorzitters van de Raden van Bestuur van Novadic-Kentron (instituut voor verslavingszorg) en Stichting de Wever (gehandicapten- en ouderenzorg) verdienen meer dan 2 ton per jaar. Tilburg subsidieert Novadic-Kentron met bijna 2 miljoen euro en de Wever met ruim een half miljoen. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Thebe (Zorggroep West- en Midden-Brabant) verdient ruim tweeeneenhalve ton. Thebe ontvangt maar liefst E2.500.000 subsidie van de gemeente.