Gemeente Hoorn

Laatste reguliere gemeenteraad Hoorn

De Hoornse gemeenteraad heeft op dinsdagavond 16 februari tijdens de laatste reguliere raadsvergadering voor de verkiezingen op 3 maart gehad. De raad had voor deze vergadering een overvolle agenda met 34 agendapunten. De raad nam onder andere besluiten over het nieuwe huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs, de verplaatsing van de Westfriese Hockeyclub, de plannen voor de Blauwe Berg, de Poort van Hoorn en de bouw van de nieuwe brandweerkazerne bij de Oude Veiling. Voortgezet onderwijs gaat zelf over eigen huisvesting De gemeenteraad ging unaniem akkoord met het collegevoorstel om de schoolbesturen voor het voortgezet onderwijs zelf verantwoordelijk te maken voor huisvesting. Ook de schoolbesturen steunen dit voorstel. De gemeente en de schoolbesturen zullen een principeovereenkomst sluiten die uitgewerkt moet worden tot een definitief akkoord.

Uitgangspunten van deze overeenkomst zijn onder andere dat de schoolbesturen niet fuseren,maar een gezamenlijk rechtspersoon in het leven roepen die verantwoordelijk wordt voor de huisvesting. Deze rechtspersoon maakt een meerjarenhuisvestingsplan dat moet voldoen aan de eerder door de raad gestelde kaders. De gemeente draagt het economisch eigendom van de gebouwen en grond over aan de rechtspersoon. Verder geeft de gemeente deze elk jaar geld voor de huisvesting. De rechtspersoon legt achteraf aan de gemeente verantwoording af over de besteding daarvan. Naar verwachting is over vier tot zes maanden de definitieve overeenkomst gereed.

Onderhoud Hoornse zwembaden
De raad is bereid om 1,5 miljoen te investeren in het groot onderhoud dat nodig is bij zwembaden De Waterhoorn en De Wijzend. Bij de Waterhoorn moeten de luchtbehandelingskasten en andere onderdelen van de technische installatie worden vervangen. Bij de Wijzend moet ondermeer de capaciteit van de waterbehandelingsinstallatie worden uitgebreid. Ook stelde de raad een jaarlijks budget van 365.000 euro beschikbaar om na het groot onderhoud de voorzieningen in de zwembaden op peil te kunnen houden.

Verplaatsing Westfriese Hockeyclub
De gemeenteraad is akkoord met het starten van een ruimtelijke ordeningsprocedure om de aanleg van een hockeycomplex mogelijk te maken ten noorden van het woonwagencentrum. Ook heeft de raad geld beschikbaar gesteld voor het maken van een ontwerp en bijbehorend kostenoverzicht voor het nieuwe hockeycomplex. Dit bestaat uit vier velden, een clubhuis met kleedkamers en voldoende parkeergelegenheid. Het is gepland in het agrarische gebied tussen de Roskam en de Westfriese Parkweg, en tussen het Keern en de A7. Het moet een duurzame voorziening worden. De wens is om het complex in september 2011 klaar te hebben voor gebruik.

Bewaakte fietsenstalling Kersenboogerd De gemeente Hoorn gaat bij station Kersenboogerd in samenwerking met ProRail en NS een bewaakte fietsenstalling plaatsen. Ook wordt het aantal onbewaakte fietsenrekken uitgebreid. Dit om het fietsgebruik naar het station te bevorderen en een goede bescherming te bieden tegen diefstal en vandalisme.

Duurzaamheidsleningen voor woningeigenaren De gemeente Hoorn gaat duurzaamheidsleningen verstrekken. Het idee is om de komende vier jaren jaarlijks 250.000 euro hiervoor beschikbaar te stellen. Het doel van de duurzaamheidslening is om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen in en om huis door te voeren. Dit als onderdeel van de Puur Hoorn Klimaatvisie. Het geld komt uit het duurzaamheidsfonds dat de gemeenteraad eerder vrijmaakte uit de opbrengsten van de Nuon-gelden. De fracties van Hoorns Belang en CDA stemden tegen het voorstel. Zij vinden dat deze uitgave vanwege de verwachte bezuinigingen niet verantwoord.

Subsidie Weekend Hoorn Kunst en Cultuur Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad besloot om voor de periode 2010 tot 2013 structureel een subsidie van 23.370 euro beschikbaar voor het Weekend Hoorn Kunst en Cultuur. Het evenement is uitgegroeid tot een podium waarop het culturele vermogen van Hoorn wordt gepresenteerd voor een groot publiek. Hieronder valt de kunstmarkt, de havenconcerten, de open atelierroute, het open air filmfestival en theaterworkshops. De fracties van de VVD en CDA vonden dat deze subsidies vanwege de verwachte bezuinigingen incidenteel en niet structureel zouden moeten zijn en stemden tegen het voorstel.

Budget Toeristische en Culturele Initiatieven 2010 De gemeenteraad maakt structureel een budget van 50.000 euro vrij voor toeristische en culturele initiatieven. Een bedrag van 17.500 gaat structureel naar vier evenementen; Festival Jazz at the Hop, Kamermuziek Festival Hoorn, Hoornse Filmdagen en Vertelfestival. Het resterende deel van 32.500 euro kan worden ingezet voor nieuwe initiatieven. Hieruit kan dan een subsidie van maximaal 7.500 euro per initiatief worden verstrekt. De daarop volgende jaren ontvangt dit initiatief dan 2/3 in het tweede jaar en 1/3 in het derde jaar. Op deze momenten blijft er volgens de gemeente ruimte voor nieuwe initiatieven. De fracties van de VVD en CDA vonden dat deze subsidies vanwege de verwachte bezuinigingen incidenteel en niet structureel zouden moeten zijn en stemden tegen het voorstel.

Opwaarderen stationsomgeving dichterbij De gemeenteraad heeft ingestemd met de plannen voor het opwaarderen van de stationsomgeving, zoals verwoord in de notitie "Opstap naar de structuurvisie De Poort van Hoorn. De raad stelde zeven uitgangspunten vast die richting geven aan de toekomst van het gebied, dat inmiddels De Poort van Hoorn is gedoopt. Na vaststelling van de uitgangspunten wordt de structuurvisie opgesteld en gaat de gemeente drie belangrijke onderdelen uitwerken: het bestemmingsplan Van Aalstweg, aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg naar de binnenstad en uitbreiding van het Transferium.

De VVD diende een amendement in om het stedenbouwkundig Programma van Eisen (PvE) ruimer op te stellen, zodat er in de toekomst ruimte zou blijven om andere keuzes te maken als dat nodig zou zijn. Het amendement werd gesteund door dhr. Mol en dhr. Wolthuis van de VOCHoorn. Wethouder Jack van Es gaf aan dat het verruimen van het PvE niet nodig zou zijn. Volgens hem kan raad altijd bijsturen als er door voortschrijdend inzicht en veranderingen andere functies nodig zijn in het gebied. De fracties van de PvdA, CDA, GroenLinks, VOCHoorn (minus dhr. Mol en dhr. Wolthuis), Hoornse Senioren Partij, D66, Hoorns Belang en de Fractie Tonnaer waren het eens met de redenering van de wethouder en verwierpen het amendement.

Extra krediet Oostereiland
De raad stemde in met een verhoging van het krediet voor de restauratie en ontwikkeling van Oostereiland met 1,6 miljoen euro. Dit bedrag past nog steeds in het eerder genomen besluit van de gemeenteraad om 50 jaar lang jaarlijks 200.000 euro te storten. Door de nieuwe, actuele exploitatieopzet stelde het college de raad daarom voor om de periode van jaarlijkse stortingen van 200.000 euro terug te brengen van 50 naar 32 jaar en nu in één keer een extra financiële bijdrage te storten van ruim 1 miljoen euro. Daarmee kan de extra investering worden gedekt en wordt voorkomen dat de reserve voor Oostereiland de komende jaren een aantal jaren negatief wordt.

In de nieuwe exploitatieopzet is al rekening gehouden met een meevaller: het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft een subsidie toegezegd van 250.000 euro voor de circa 25 woningen in het voormalige gevangeniscomplex. Het gaat om een bijdrage in het kader van de crisisbestrijding. Er is nog geen rekening gehouden met een nog nieuwere meevaller: de toekenning van een provinciale subsidie van ruim 350.000 euro voor ligplaatsen voor charterschepen

Uitbreiding en verbetering Schelpenstrand recreatiegebied Schellinkhouterdijk
Als onderdeel van de ontwikkeling van de jachthaven aan de Schelphoek gaat de gemeente Hoorn ook het schelpenstrand aan de Schellinkhouterdijk uitbreiden en verbeteren. In juni 2009 werd al het westelijk deel van de ligweide opgehoogd, waardoor het aantal klachten over drassigheid afnam. Het idee is om nu ook het oostelijk deel van de ligweide op te hogen en zo ook dat gedeelte te verbeteren.

Afsluiten onderdoorgang Aquadence Luyendijk Op de hoek van de Binnenluiendijk met het ABC-terrein staat appartementencomplex Aquadence Luyendijk. Het gebouw heeft een onderdoorgang waar ook de ingang en de postvakken zijn. Inmiddels zijn aan beide kanten van de doorgang geleidehekjes geplaatst om te voorkomen dat fietsen en brommers hierdoor kunnen. Door aanhoudende overlast van jongeren die drank en drugs gebruiken, afval achterlaten, urineren tegen deuren en muren, zaken vernielen en bewoners bedreigen besloot de Hoornse raad unaniem om de onderdoorgang helemaal af te sluiten. Zo hoopt de gemeente Hoorn weer een prettige, veilige en schone leefomgeving te creëren.

Opstarten logistiek trainingscentrum Zwaagdijk De gemeente Hoorn gaat samen met winkelketen Action en UWV-Werkbedrijf een logistiek trainingscentrum opzetten. Het doel is om de strijd aan te gaan met de regionale werkloosheid (en dan met name onder jongeren). Action gaat op korte termijn een nieuw distributiecentrum opstarten, waarvoor een groot aantal werknemers nodig zijn. De gemeente Hoorn heeft samen met Action en UWV een training ontwikkeld voor regionale werkzoekenden. De werkzoekenden die aan de instroomeisen voldoen, kunnen aan de slag bij Action. Geïnteresseerden die nog niet volledig aan de instroomeisen voldoen, worden getraind zodat zij op korte termijn ook aan de eisen voldoen.

Hoorn krijgt nieuwe huwelijksvariant
De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel voor een nieuwe variant van de huwelijksvoltrekking: het standaard huwelijk. Voor het standaard huwelijk, een huwelijk zonder ceremonie en met een beperkt aantal genodigden, wordt een vergoeding van 92 euro berekend. Gelijktijdig wordt het kosteloze huwelijk vereenvoudigd. De huwelijksleges en getuigenleges gaan omhoog zodat deze kostendekkend zijn en vergelijkbaar met omliggende gemeenten. Daarnaast wil Hoorn de administratieve rompslomp voor huwelijkskandidaten verminderen. De veranderingen gaan in per 1 april 2010. Laatste wijziging van deze pagina: 17 februari 2010