Algemene Rekenkamer: Geldstromen ontwikkelingssamenwerking in kaart

17/02/2010 14:30

Algemene Rekenkamer

Geldstromen ontwikkelingssamenwerking in kaart

Vernieuwende stap in bijdrage aan transparantere ontwikkelingssamenwerking

De Algemene Rekenkamer gaat in de komende jaren een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de transparantie van ontwikkelingssamenwerking. Op 17 februari 2010 zet zij een eerste stap op weg naar transparantie met de publicatie van 'Geldstromen ontwikkelingssamenwerking'. In deze verkenning gebruikt de Algemene Rekenkamer een geografische aanpak om inzicht te geven in geldstromen voor ontwikkelingsamenwerking. Hiermee wordt weergegeven naar welke landen het geld toegaat en aan welke doelstellingen het besteed wordt.

De Algemene Rekenkamer spreekt in de verkenning geen oordeel uit over de omvang of bestemming van geldstromen en ook niet over de doelmatige besteding ervan. In de verkenning zijn 3350 betalingen uit 2008 (voor totaal 4,3 miljard euro) in kaart gebracht. Het doel is om door het volgen van geldstromen een eerste aanzet te geven tot meer transparantie in ontwikkelingssamenwerking. Voorheen is dit niet op deze wijze in kaart gebracht. In reactie op het rapport ziet de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking in de (geografische) aanpak een goede basis om de transparantie te vergroten.

De verkenning is uitgevoerd in het kader van de nieuwe strategie 2010-2015 van de Algemene Rekenkamer. De komende jaren zal zij zich op het terrein van ontwikkelingssamenwerking onder meer inzetten voor een heldere relatie tussen doelen, geldstromen en resultaten. De Algemene Rekenkamer constateerde in eerdere onderzoeken, zoals 'Drinkwater in ontwikkelingslanden' (2008), dat het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en de verantwoording daarover zich kenmerken door een stapeling van doelen, instrumenten, prestaties en effecten en een veelheid aan betrokken organisaties en landen. De samenhang tussen deze elementen is niet transparant. De Algemene Rekenkamer acht het van belang dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken vervolgstappen zet om de transparantie verder te verbeteren. De Algemene Rekenkamer kondigt ten slotte in haar verkenning 'Geldstromen Ontwikkelingssamenwerking' een vervolgonderzoek aan. Hierin bekijkt zij hoe concrete activiteiten in een ontwikkelingsland gerelateerd zijn aan de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiermee wil zij nagaan of de ontwikkelingssamenwerking aan transparantie kan winnen.








Algemene Rekenkamer