Gemeente Den Haag


Zuiderpark biedt plaats aan Sportcampus

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 17 februari 2010

* Laatste wijziging: 17 februari 2010

Op de plek van het voormalige ADO-stadion in het Zuiderpark komen een topsporthal, een beachsporthal en een turnhal. De Academie van Sportstudies van de Haagse Hogeschool en de ROC Mondriaan vestigen zich ook op het nieuwe complex.

Door samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam komt de meest recente kennis over sport hier samen. 16 februari 2010 tekenden de gemeente Den Haag, woningcorporatie Vestia en de Haagse Hogeschool een overeenkomst om dit veelomvattende plan verder uit te werken.

Optimale sportvoorzieningen

De topsporthal krijgt een tribunecapaciteit van 3500 bezoekers, de beachsporthal heeft 100 zitplaatsen. Buiten komt een kunstgrasveld dat geschikt is voor verschillende sporten. De voetbalvelden worden opnieuw ingericht voor een amateurvoetbalvereniging. Ook het trainings- en opleidingscentrum kan hiervan gebruikmaken. Daarnaast is er nog ruimte voor een sporthotel

In het ontwerp van architect Leon Thier en landschapsarchitect Edwin Santhagens krijgt de Sportcampus een parkachtige opzet waardoor het terrein van het voormalige ADO-stadion beter aansluit bij het groene karakter van het Zuiderpark.

Samenwerking

Door de aanwezigheid van zowel de Academie van Sportstudies als de Mondriaan Onderwijsgroep Sport en Bewegen is het mogelijk op dezelfde locatie de overstap te maken van een MBO-studie naar een sportopleiding op HBO-niveau. Onderzoek en kennisontwikkeling zullen een prominente plek innemen op de Sportcampus door samenwerking met partners uit het hoger onderwijs (de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam).

Planning

Na de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over de Nota van Uitgangspunten. Dit najaar ligt er een projectdocument Sportcampus Zuiderpark. Deels parallel en deels aansluitend op het projectdocument neemt Vestia de ontwikkeling van het plan en de bouwvoorbereiding op zich. De verwachting is dat de bouw eind 2011 start. De oplevering is voorzien eind 2013.

impressie van de sportcampus in het Zuiderpark