FNV ZBo: verplichte sociale voorziening zzp'ers?

17/02/2010 14:50

FNV Zelfstandigen Bouw

FNV Zelfstandigen Bouw opent de discussie over verplichte sociale voorzieningen voor zzp'ers. "Is de tijd aangebroken om afscheid te nemen van de vrijheid blijheid cultuur voor zzp'ers", zo vraagt voorzitter Charles Verhoef in zijn blog op fnvzbo.nl. Verhoef denkt voor de financiering aan een opslag op het tarief van de zzp'er, te betalen door de opdrachtgever. "Dat is dus geen 'cao voor zzp'ers', zoals al gekscherend is gezegd. Van kartelvorming is evenmin sprake. Want de zzp'er blijft zelf zijn tarief vaststellen."

Aan de leden vraagt FNV Zelfstandigen Bouw op de website de enqu(ee)te over dit onderwerp in te vullen. Een van de vragen is hoe hoog een 'betaalbare premie' is. Verhoef neemt de antwoorden van zijn leden mee in de commissie van de Sociaal-Economische Raad waarin hij zitting heeft.

In het nieuwe blad Koploper van FNV ZBo licht Verhoef een wettelijke 'basisvoorziening' voor zzp'ers toe. Een zzp'er is dan wel ondernemer, maar hij maakt geen omzet als hij ziek is. Dat ligt anders voor de 'traditionele ondernemer' met personeel, bij wie de zaak doordraait. Verhoef: "De zzp'er heeft niets anders dan zijn persoonlijke arbeid. Valt die weg, door ziekte of ouderdom, dan heeft hij geen inkomsten."

Woerden, 17 februari 2010





http://www.fnvzbo.nl

http://www.fnvzbo.nl