Gemeente Utrecht


'Waar laat ik mijn stalen ros?' wint fietsprijsvraag Utrecht

De door verkeerswethouder Ingrid de Bondt van de gemeente Utrecht uitgeschreven prijsvraag 'Waar laat ik mijn fiets?' heeft drie winnaars opgeleverd. De jury bekroonde ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het tekort aan fietsparkeerplekken in de binnenstad van Utrecht. De eerste prijs gaat naar Ben Velzeboer uit Utrecht voor zijn heldere analyse van het fietsparkeerprobleem en het idee om onderscheid te maken tussen kort en lang fietsparkeren. Wethouder De Bondt wil op korte termijn een proef starten in het drukke winkelgebied van de binnenstad.

De tweede prijs is voor de inzending van Peter van Meir uit Den Haag voor gebruiksvriendelijke rekken, die tegelijk een aanwinst zijn voor de omgeving. Hij stelt voor fietsrekken te integreren in zitbanken en groenelementen. De gemeente Utrecht nodigt de prijswinnaar uit om te bekijken hoe dit idee verder kan worden uitgewerkt. Met de derde prijs bekroont de jury de inzending van de Fietsersbond Utrecht. Kern van de inzending is om aansluitend aan de belangrijkste fietsroutes voldoende parkeervoorzieningen te realiseren die via een fietsparkeerverwijssysteem goed vindbaar en gemakkelijk te bereiken zijn. Ook de Fietsersbond pleit voor het maken van onderscheid tussen kort en langparkeren.

De winnaars zijn gekozen uit bijna 200 inzendingen. Opvallend was dat aan sommige inzendingen hele families meededen; de jongste inzender 12 was, en naast veel Utrechters mensen uit het hele land - tot uit België toe- ideeën hebben toegestuurd. Een van de meest populaire oplossingen was het aanleggen van -al dan niet ondergronds- fietscarrousels, waarin fietsen automatisch worden gestald. Andere suggesties zijn het benutten van de onderste verdiepingen van de Neudeflat, de aanleg van fietsgarderobes, en de mogelijkheid om stallingen onder de grachten te maken. Wethouder De Bondt wil zoveel mogelijk bruikbare ideeën benutten.

De 1e, 2e en 3e prijswinnaar ontvingen respectievelijk een spiksplinternieuwe fiets naar keuze ter waarde van ¤1.000,-, een geheel verzorgd fietsweekennd ter waarde van ¤ 500,- en een pakket fiietsaccessoires ter waarde van ¤250,-. Onderr alle inzenders daarnaast een VIP arrangement verloot voor de Giro d'Ìtalia, die dit jaar op zondag 9 mei Utrecht aandoet.

Utrecht investeert fors in uitbreiding van fietsvoorzieningen in de stad. Op dit moment zijn er ruim 14.500 stallingsplaatsen rond Utrecht CS. Dat worden er binnen enkele jaren 22.000. In de binnenstad zijn er zo'n 5.600 reguliere fietsparkeerplekken en bedraagt het tekort afhankelijk van dag en tijdstip tussen 2800 en 5300 stallingsplaatsen.