Nieuw 'duurzaamheidsnavigator' aan Minister Verburg gepresenteerd 17/02/2010 15:15

PR Newswire

NÜRNBERG, Duitsland, February 17, 2010 /PRNewswire/ -- Op de internationale BioFach beurs in Nürnberg (17-20 februari) werd een nieuwe duurzaamheidsnavigator aan Minister Gerda Verburg gepresenteerd. De "duurzaamheidsbloem" is het resultaat van een jarenlange internationale samenwerking tussen toonaangevende Bio-bedrijven en werd als "pilotproject" door de Nederlandse Nature? Foundation gepresenteerd. De initiatiefnemers overhandigden de ministers een gezamenlijke verklaring in het kader van de start van de pilot "De uitdaging aan de private sector met betrekking tot de verduurzaming van landbouw en wereldhandel."

(Photo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20100217/378036 )

"Wie zoals in dit project bijdraagt aan het wereldwijd bewaken van natuurlijke grondstoffen en dat in verbinding brengt met het expliciet bestrijden van wereldwijde honger en armoede in ontwikkelingslanden, verdient een luisterend oor en veel respect" sprak de minister bij de onthulling van de Duurzaamheidsbloem die in het hart de sociale verantwoordelijkheid en in de bloembladen de inzet op het gebied van milieubescherming en verantwoord omgaan met ecologische grondstoffen grafisch duidelijk maakt.

De duurzaamheidsbloem is ontwikkeld door de Nederlandse Stichting Nature? Foundation die al in 2006 als eerste Europese organisatie een door TÜV gecontroleerd systeem van CO2-normering realiseerde waarmee consumenten de emissie per kilogram product kunnen berekenen. Via een "postzegel" met daarop een eenvoudige cijfercode kan iedere consument op Internet rechtstreeks het profiel van de producent waar ook ter wereld raadplegen en gedetailleerde informatie over de ecologische en sociale "voetafdruk" oproepen. De Stichting ontving voor haar unieke "trace and tell" systeem meerdere internationale onderscheidingen.

Het fundament onder het nieuwe project is de jarenlange samenwerking in een groep internationaal toonaangevende biologische bedrijven (International Association for Partnership, IAP), die in bovengenoemde verklaring de betekenis van sociale en ecologische kwaliteitsstandaarden in de biologische landbouw een duidelijk gezicht geven.

"In dit nieuwe project gaan we nog een stap verder," vertelt Volkert Engelsman, voorzitter van de Nature? Foundation. "De duurzaamheidsbloem maakt de prestaties van bedrijven op gebied van sociale en duurzame ontwikkelingen op een visueel aantrekkelijke manier duidelijk. De uitleg wordt streng getoetst aan de door het GRI (Global Reporting Initiative, een aan de UN gelieerd initiatief) uitgegeven richtlijnen, waardoor een kader ontstaat waarbinnen het mogelijk wordt vergelijkingen te maken met andere bedrijven en productgroepen. Heel bewust gaan we daarmee een richting op die niet slechts voorbehouden is aan de klassieke "Bio-bedrijven", maar waardoor het mogelijk wordt duurzaamheid op sociaal- en milieugebied objectief te klassificeren, onafhankelijk van de bestaande, op het eindproduct gebaseerde certificeringsmethoden.

Het concept wordt op de Biofach beurs in Nürnberg (17 - 20 Februari 2010), in de stand van Eosta/Nature & More Hal 7 Stand 625 gepresenteerd.

Meer informatie:

http://www.eosta.com

http://www.natureandmore.com
Nature & More Foundation, Transportweg 7, NL 2742 RH Waddinxveen, Tel +31-180-635505, info@natureandmore.com






-