D66

woensdag 17 februari 2010

Gemeentelijke autonomie onder druk door gehandicaptenparkeerkaart

D66-Eerste Kamerlid Hans Engels zet vraagtekens bij het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Marjo van Dijken (PvdA) om een gratis gehandicaptenparkeerkaart centraal in te voeren. Hoewel hij sympathiek staat tegenover het plan komt hiermee wel de gemeentelijke autonomie in het geding doordat er op landelijk niveau lokale regels worden aangepast.

Inperking zelfstandigheid

Ondanks dat al enkele malen om rechtvaardiging van deze inperking van de zelfstandigheid van gemeenten is gevraagd, werd door Van Dijken telkens volstaan met de opmerking dat de mobiliteit van gehandicapten een hoger doel dient, dat de inbreuk op de rechten van gemeenten rechtvaardigt. Volgens Engels is dit een loos argument. "Het is juist belangrijk om de kaders van het lokaal bestuur helder te hebben en te houden. Anders bestaat het risico dat de muren van de gemeenten steeds verder door Den Haag worden aangevreten."

De Raad van State

De Raad van State deelt die opvatting: "Decentraal wat moet, tenzij het alleen centraal kan", zo meent het hoogste adviesorgaan van de regering. Zowel in de grondwet als in het Europees verdragsrecht is dit beginsel terug te vinden. Volgens Engels kan een dergelijk beginsel daarom niet zonder goede onderbouwing opzij geschoven worden.