SGP


17 - 02 - 10 | SGP-vragen anti-christelijk geweld in Irak

SGP-vragen anti-christelijk geweld in Irak

De SGP-fractie in de Tweede Kamer is zeer verontrust over het opgelaaide anti-christelijke geweld in Mosul (Irak). Meerdere christenen zijn hier vermoord of ontvoerd door moslimextremisten. Via schriftelijke vragen heeft de SGP aangedrongen op actie van minister Verhagen.

---

Schriftelijke vragen
Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV), Voordewind (CU) en Haverkamp (CDA)
aan de minister van Buitenlandse zaken over de moord op christenen in Mosul


- Heeft u kennis genomen van het bericht, dat bij geweld tegen christenen in Mosul (Irak) verschillende christenen zijn gedood en ontvoerd?

- Kunt u aanduiden wat de precieze context en aanleiding is geweest van deze tragische gebeurtenissen?

- Is er sprake van gerichte, gecoördineerde acties door moslimextremisten jegens de christelijke minderheid in Mosul, met het oogmerk om christenen uit deze stad te verdrijven? Welke trend tekent zich op dit vlak af? Is het bericht juist, dat de Iraakse politie niet heeft ingegrepen bij de aanslagen?

- Geeft de internationale gemeenschap in uw ogen voldoende prioriteit aan het tegengaan van geweld tegen religieuze minderheden in Irak? Welke resultaten levert dit op? Op welke wijze en op welke onderdelen kan de inzet worden geïntensiveerd? Wilt u dit krachtig bevorderen?
- Bent u bereid â zo mogelijk ook in internationaal verband â om de aangeduide gebeurtenissen uit de afgelopen dagen te benutten als handvat om de positie van religieuze minderheden aan de orde te stellen bij de desbetreffende autoriteiten in Irak? Zo ja, op welke wijze?

- Op welke wijze kan Nederland via zijn politietrainingsmissie een grotere bijdrage leveren aan de bescherming van etnische en religieuze minderheden, juist nu de Iraakse politie niet of onvoldoende heeft ingegrepen bij de aanslagen?