FNV

papaplus

17-2-2010

Oproep aan PvdA: steun initiatiefwet ruimer babyverlof

De FNV roept de PvdA op om vandaag in de Tweede Kamer voor de initiatiefwet van GroenLinks voor een ruimer babyverlof te stemmen. Volgens deze wet krijgen vaders (of meemoeders) direct na de bevalling recht op een week betaald verlof, in plaats van de nu wettelijk geregelde twee dagen.

De PvdA heeft een dergelijke regeling vaak bepleit, maar lijkt nu terug te krabbelen. FNV-beleidsadviseur Rutger Groot Wassink (initiatiefnemer van Papaplus) en voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong maken zich daar boos over, en roepen de PvdA op alsnog voor te stemmen. Ze noemen het vaderverlof (of babyverlof) een eerste stap naar broodnodige nieuwe verhoudingen tussen mannen en vrouwen.

WW-pot Het wetsvoorstel van GroenLinks krijgt de steun van de SP, PVV en PvdD. Met de PvdA erbij zou er een meerderheid voor het plan zijn. Om de steun van deze partijen te krijgen werd het aanvankelijke idee van een verlof van twee weken teruggeschroefd naar één week. Bovendien hoeft niet de werkgever het volledige loon doorbetalen, maar komt de vergoeding uit de WW-pot. Dat kost per jaar 61,5 miljoen euro. De PvdA is echter huiverig om WW-geld voor verlofregelingen te gebruiken.

Te duur en niet nodig? FNV'ers Groot Wassink en De Glas kraken harde noten over die opstelling van de PvdA. "Tot onze verbijstering verklaarde de PvdA onlangs dat het verlof te duur en bovendien niet nodig is. (...) De PvdA leek een goede arbeid- en zorgbalans altijd vreselijk belangrijk te vinden. Nog sterker is dat Hamer vorig jaar nog haar `Plan van de Man' presenteerde. Als aanvulling op de emancipatienota van minister Plasterk. Wat stond er in dat plan? Ja, precies: vaderverlof. En nu is het niet meer nodig of te duur?"

Rechtere rug verwacht "Van een partij die zegt het belangrijk te vinden dat mannen een rol spelen in de opvoeding, die zegt zich in te zetten voor een beter werk-zorgevenwicht, die zegt uitbreiding van het vaderverlof te willen, hadden wij een wat rechtere rug verwacht. Politiek draait om keuzes maken en dit is een principiële keuze. Kies er voor bij te dragen aan de emancipatie van mannen, vrouwen en kinderen. Kies voor verandering in man-vrouwverhoudingen, in het gezinsleven en op de arbeidsmarkt. Kies, in godsnaam."

Waarmaken of zwijgen Ze noemen betaald vaderverlof van meer dan twee dagen slechts een eerste stap (maar wel een belangrijke) op weg naar het doorbreken van traditionele rolpatronen. "Laat ons maar zien of de PvdA de mooie woorden waarmaakt. PvdA, put your money where your mouth is. Of zwijg in het vervolg, dat kan ook."