Forum


Persberichten

17 februari 2010

Opkomst Nieuwe Nederlanders gemeenteraadsverkiezingen naar verwachting fors lager dan in 2006

Net als in 2006 heeft FORUM in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 onderzoek laten doen naar de te verwachten opkomst- en het stemgedrag van Antilliaanse, Marokkaanse, Surinaamse en Turkse Nederlanders.

Voor het onderzoek zijn bijna 800 personen geïnterviewd. Hieronder volgt een aantal conclusies uit dit rapport.

* Op basis van de opgegeven intentie van de ondervraagden zal naar verwachting 34% gaan stemmen. In 2006 was dit nog 44%.
* Dit percentage is gebaseerd op personen die aangeven zeker te gaan stemmen (40%), personen die twijfelen (22%) en personen die zeggen niet te gaan stemmen (38%).

* De verschillen in opkomstverwachting tussen de onderzochte groepen zijn gering. Turkse Nederlanders 35%, Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders 34% en Antilliaanse Nederlanders 32%.
* Leeftijd en opleidingsniveau zorgen wel voor grote verschillen in opkomstverwachting. Van de Nieuwe Nederlanders tot 25 jaar zegt slechts 27% zeker te gaan stemmen, terwijl 50% zegt juist niet te gaan stemmen. Hoogopgeleide Nieuwe Nederlanders geven vaker aan hun stem zeker uit te brengen (50%) dan laagopgeleide Nieuwe Nederlanders (32%).

* De meest genoemde redenen om te twijfelen over een stembusgang is gebrek aan kennis: 61% weet niet op welke kandidaat te stemmen, 54% niet op welke partij.

Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van Bestuur FORUM, noemt de resultaten "teleurstellend". "Vooral het feit dat de helft van de ondervraagde jongeren onder 25 jaar aangeeft zeker niet te gaan stemmen baart grote zorgen. Verkiezingen zijn immers een pijler van onze democratie. Alle Nederlanders zouden het stemmen dus een burgerplicht moeten vinden." "Een hogere opkomst is echter nog te realiseren als verschillende betrokkenen de verkiezingen en het belang daarvan voor een democratie onder de aandacht brengen van diegenen die niet gaan stemmen of daarover twijfelen: in gezinnen en op scholen, door netwerkorganisaties en belangenbehartigers. Maar ook door gemeenten die op een voor jongeren toegankelijke manier (internet)kennis ter beschikking stellen. Ook de lokale democratie gaat ons immers allemaal aan."


Rapport downloaden >
Zie het origineel