Politie Zaanstreek-waterland

Acties tegen autokraken Purmerend

Purmerend, 17-02-2010

Purmerend, 17 februari 2010
De politie is opnieuw een aantal acties gestart om het toegenomen aantal autokraken in Purmerend tegen te gaan.

In november vorig jaar was er ook een behoorlijke toename in met name de Purmer. De politie vermoedde dat het om lokale daders ging en richtte haar onderzoek daarop. Er werden drie verdachten aangehouden uit Purmerend die alle drie nog vast zitten. Vervolgens bleef het een tijd rustig. Echter, er worden weer meer autos opengebroken. De politie vermoedt dat het hier om een combinatie van lokale daders en mensen van buiten gaat.

Stephan Schrander, groepschef op het wijkteam Purmer: We zien twee typen autokrakers. De dieven die in georganiseerd verband werken en de individuele autokrakers. De dieven die alleen werken hebben het vooral gemunt op dat wat voor het grijpen ligt. Degenen die georganiseerd werken breken in een nacht tien verschillende autos van het zelfde type open en halen dan vooral de airbags en geïntegreerde navigatiesystemen eruit. Vooral Volkswagens worden opengebroken. Daarover staan we in contact met de VW-importeurs.

Acties
Stephan Schrander: Om de inbraken een halt toe te roepen doen we verschillende dingen. We houden de uitvalswegen rond Purmerend scherper in de gaten, zetten zoveel mogelijk autos aan de kant en controleren bestuurders die s nachts door een woonwijk rijden. De eerste trein wordt gecontroleerd, omdat de auto-inbraken vooral s nachts worden gepleegd. Daarin werken we samen met de spoorwegpolitie.

Aangiftes
Dankzij de aangiftes hebben wij inzicht waar de meeste autokraken worden gepleegd en kunnen we daar gericht op inzetten. Hoe zorgvuldiger de aangifte, hoe beter. Belangrijk is om heel precies aan te geven hoe de inbraak is gepleegd en waar de braaksporen zitten. Aan de hand daarvan weten wij in welke richting we moeten zoeken. Want we weten hoe de lokale veelplegers werken. Het mooiste is natuurlijk als we ze op heterdaad betrappen. Daarom vragen we mensen direct te bellen als ze iemand zien rommelen aan autos.

Tips

Een aantal tips:

Poets de achtergelaten afdruk van de zuignap van het navigatiesysteem van uw ruit.
Haal de radio of het frontje uit de slede en zet het dashboardkastje open. Laat zien dat er niets van waarde in uw auto ligt
Doe, wanneer u alleen in de auto zit, de achterportieren en die van de passagierszit op slot. Als u voor het stoplicht staat liggen de spullen voor het grijpen. Leg uw tas dan ook uit het zicht. Breng een goedgekeurd alarmsysteem aan.
Parkeer uw auto als het mogelijk is in het zicht en 's nachts in het licht.
Noteer de (unieke) nummers van uw navigatiesysteem en meldt dit nummer aan de politie als deze vermist wordt.
Mocht U wat verdachts zien in uw wijk noteer dan het eventuele kenteken van het voertuig, het signalement van de mannen /vrouwen die u ziet en het tijdstip en bel dit gelijk door naar de politie. Worden U spullen te koop aangeboden noteer dan ook de naam van de verkoper. Ook dit kan helpen om de dader(s) in de kraag te vatten.