Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 15 februari 2010

Kamervragen over bemiddeling in de kraamzorg

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Uitslag A.S. (CDA) over bemiddeling in de kraamzorg (Ingezonden 2 februari 2010).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Uitslag A.S. over bemiddeling in de kraamzorg (ingezonden 2 februari 2010).


1
Is als gevolg van het faillissement van zorgbemiddelaar ATC 1) de continuïteit van de kraamzorg in enige regio in gevaar? Zo nee, waarom niet?

Groene Kruis geeft aan dat het faillissement van zorgbemiddelaar ATC1 een ernstige dreiging is, maar zij niet verwachten failliet te gaan als er samen met de zorgverzekeraars een oplossing gevonden wordt. Er zijn meerdere kraamzorg aanbieders in de regio die als het nodig blijkt te zijn zorg kunnen leveren. Zorgverzekeraars in die regio hebben aangegeven om in dit geval maatwerk te leveren en te zorgen dat ten alle tijden zorg geleverd wordt.


2
Is het waar dat zorgverzekeraar UVIT, in tegenstelling tot de andere betrokken zorgverzekeraars, onvoldoende bereidwillig is in het zoeken naar een oplossing voor de betrokken kraamzorgorganisaties? Hoe beoordeelt u die handelwijze?

Op het ogenblik houden UVIT en andere betrokken verzekeraars een inventarisatie onder kraamzorgaanbieders. De zorgverzekeraars gaan kijken of zij de liquiditeitsproblemen die door het faillissement van ATC zijn ontstaan samen met de kraamzorgaanbieders kunnen oplossen. UVIT heeft laten weten dat zij het onwenselijk vindt als hierdoor, overigens gezonde, kraamzorgaanbieders failliet gaan. De zorgverzekeraars zijn bezig met het zoeken naar een oplossing, maar doen op voorhand geen definitieve toezeggingen. Ik ben verheugd met het feit dat zorgverzekeraars en kraamzorgaanbieders op zoek zijn naar een oplossing.


3
Deelt u de mening dat het ongewenst is dat zorgverzekeraars hun zorgverzekerden en kraamzorgorganisaties dwingen gebruik te maken van een zorgbemiddelaar? In hoeverre draagt het werken met een zorgbemiddelaar bij aan de doelmatigheid?

Verzekeraars kunnen ervoor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen. In dit geval heeft het faillissement van ATC een ongewenste situatie opgeleverd. Daarentegen hoop ik dat de ervaring die bij deze casus is opgedaan gebruikt gaat worden om in de toekomst deze problematiek te voorkomen.


4
Hoe verhoudt zich de verplichte inschakeling van een zorgmakelaar bij kraamzorg tot de keuzevrijheid van zorgverzekerden? Hoe beoordeelt u in dat licht de situatie dat het moederconcern STN niet alleen zorgmakelaar was, maar via een andere dochter ook kraamzorg aanbood? Ziet u hierin, of in vergelijkbare gevallen, een rol weggelegd voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en/of Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)? Zo ja, welke?

De zorgverzekeraars hebben de verplichting ervoor te zorgen dat een verzekerde de zorg, of vergoeding van de kosten van de zorg alsmede desgevraagd zorgbemiddeling, krijgt waar hij behoefte aan en wettelijk aanspraak op heeft. Het gaat hierbij niet alleen om de omvang van de (vergoeding van) zorg, maar ook om


1 Ik verwijs hiervoor ook naar de antwoorden op de vragen van Leijten en Langkamp (beiden SP) ingezonden 29 januari 2010.





de tijdigheid en de kwaliteit van de verzekerde zorg. Binnen de ruimte die haar zorgpolis biedt heeft de verzekerde vrijheid om te kiezen voor een bepaalde kraamzorgaanbieder. Ik zie hier geen rol weggelegd voor de NZa en/of NMa.






---- --