Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Leijten R.M. en Langkamp M.C. over het faillissement van STN voor de kraamzorg

Datum 15 februari 2010

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Leijten R.M. (SP) en Langkamp M.C. (SP) over het faillissement van STN voor de kraamzorg (Ingezonden 29 januari 2010).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Leijten en Langkamp over het faillissement van STN voor de kraamzorg (Ingezonden 29 januari 2010).
1
Bent u ervan op de hoogte dat STN Zorg failliet is gegaan en daardoor een kerstboom aan zorg-BV's ook failliet is? Zo ja, wat is uw oordeel hierover? Ik ben van het faillissement van STN en daarmee haar dochters op de hoogte1. Ik betreur dat het zover is gekomen. De afhandeling van het faillissement waaronder de overname van STN Zorg door TSN is een verantwoordelijkheid van de curatoren. Ik heb hier geen nadere informatie over. De betrokken verzekeraars en de kraamzorgaanbieders als contractpartijen van bemiddelaar STN Zorg zijn verantwoordelijk voor het zorg dragen van continuïteit van zorg. Gelet op het belang hiervan heb ik mij wel laten informeren. Ik betreur het ten zeerste dat partijen nog niet tot een oplossing zijn gekomen. Het betreft echter een zaak tussen kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars. Daarom is het voor mij onmogelijk en onwenselijk om een rol te spelen in deze zaak. Uiteraard hoop ik dat er een oplossing wordt gevonden voor deze situatie.
2
Is het waar dat er 500.000 euro door zorgverzekeraar UVIT aan kraamzorgbemiddelaar, en dochter-BV van STN, ATC is betaald, en dat dit geld niet is doorbetaald aan Groene Kruis kraamzorg? 1) Zorgverzekeraars hebben zicht op betalingen aan haar contractpartijen, in dit geval ATC. Zij hebben geen zicht op de betalingen van ATC aan haar onderaannemers. Ik heb navraag gedaan bij UVIT. Zij geven aan dat het exacte bedrag nog wordt nagegaan. Groene Kruis kraamzorg geeft aan dat het om een niet betaalde vordering op ATC van 693.000 euro gaat.
3
Is het waar dat het zorggeld niet meer uit het faillissement terug te vorderen is? De vergoedingen voor kraamzorg die geleverd en gedeclareerd is door Groene Kruis Kraamzorg, maar nog niet gehonoreerd door STN is op dit moment niet terug te vorderen. Preferente schuldeisers hebben prioriteit. Als laatste kunnen andere schuldeisers terug vorderen. De curator heeft de opdracht gekregen om een debiteuren lijst aan te leveren. De curator heeft verzekerd dat een dergelijke procedure één of meerdere jaren kan duren.
4
Wat is het gevolg voor Groene Kruis kraamzorg? Hoeveel kraamzorg heeft zij geleverd en hoeveel is daarvan niet uitbetaald? Groene Kruis geeft aan dat in 2009 ongeveer 1500 verzorgingen zijn gedaan voor STN/ATC. Het aantal niet betaalde verzorgingen bedraagt ongeveer 450. De betalingsregeling/tegemoetkoming die UVIT heeft aangeboden is niet geaccepteerd door Groene Kruis.
1 Ik verwijs hiervoor ook naar de antwoorden op de vragen van mevrouw Uitslag (CDA) ingezonden op 2 februari 2010.
5
Wat betekent een mogelijk faillissement van Groene Kruis kraamzorg voor de continuïteit van kraamzorg in Groningen? Groene Kruis geeft aan dat dit een ernstige dreiging is, maar zij niet verwachten failliet te gaan als er samen met de zorgverzekeraars een oplossing gevonden wordt. Er zijn meerdere kraamzorg aanbieders in de regio die als het nodig blijkt te zijn zorg kunnen leveren. Zorgverzekeraars in die regio hebben aangegeven om in dit geval maatwerk te leveren en te zorgen dat ten alle tijden zorg geleverd wordt.
6
Hoe oordeelt u over het gegeven dat zorgverzekeraar UVIT (en anderen) de zorginkoop via de bemiddelaar ATC afdwong, omdat zij geen directe contractrelatie met kraamzorgorganisaties wilde? In 2008 was er een zorgwekkend situatie in Westen en midden van Nederland in verband met de krapte in de kraamzorg. UVIT heeft er voor gekozen om alle aandacht op dat gebied te richten. Om alle verzekerden in 2009 van zorg te voorzien is er in 2008 gekozen om in Noordoost Nederland zorg in te kopen bij ATC, zodat UVIT zich kon richten op knelpunten in andere regio's. Als UVIT had geweten dat ATC failliet zou gaan, geven zij aan dat zij deze keuze niet gemaakt zouden hebben. UVIT heeft besloten om voor 2010 rechtstreeks in te kopen bij de kraamzorgaanbieders in Noordoost Nederland.
7
Bent u van mening dat dit soort constructies verstandig zijn? Kunt u uw antwoord toelichten? In dit geval heeft het faillissement van ATC een ongewenste situatie opgeleverd. Ik hoop dat de ervaring die bij deze casus is opgedaan gebruikt gaat worden om in de toekomst deze problematiek te voorkomen.
8
Bent u van mening dat de zorgverzekeraars ook een verplichting hebben om zorg te dragen voor goede voorwaarden voor de kraamzorgtoedeling? Kunt u uw antwoord toelichten? De zorgverzekeraars hebben de verplichting ervoor te zorgen dat een verzekerde de zorg, of vergoeding van de kosten van de zorg alsmede desgevraagd zorgbemiddeling, krijgt waar hij behoefte aan en wettelijk aanspraak op heeft. Het gaat hierbij niet alleen om de omvang van de (vergoeding van) zorg, maar ook om de tijdigheid en de kwaliteit van de verzekerde zorg.
9
Bent u bereid de kraamzorginkoop via verzekeraars te laten verlopen, zonder tussenkomst van bemiddelaars? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit uitwerken? Zorginkoop is een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar. Verzekeraars kunnen ervoor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen. Ik hoop dat de ervaring die bij deze casus is opgedaan gebruikt gaat worden om in de toekomst deze problematiek te voorkomen.
10
Hoeveel meer bemiddelde kraamzorgorganisaties hebben soortgelijke problemen? Wat zijn de gevolgen voor de continuïteit van kraamzorg in heel Nederland? Op het ogenblik houden UVIT en andere betrokken verzekeraars een inventarisatie onder kraamzorgaanbieders. De zorgverzekeraars gaan kijken of zij de liquiditeitsproblemen die door het faillissement van ATC zijn ontstaan samen met de kraamzorgaanbieders kunnen oplossen. UVIT heeft laten weten dat zij het onwenselijk vindt als hierdoor, overigens gezonde, kraamzorgaanbieders failliet gaan. De zorgverzekeraars zijn bezig met het zoeken naar een oplossing, maar doen op voorhand geen definitieve toezeggingen. Mij hebben geen geluiden bereikt dat dit ook elders een probleem is.