Gemeente Smallingerland


Arjen Terpstra wint RvdVprijs

De Rink van der Veldeprijs is weer uitgereikt.

De Friese schrijver Arjen Terpstra uit Grou heeft met zijn boek 'De Hearen fan Fryslân' de Rink van der Veldeprijs 2010 gewonnen. De prijs, bestaande uit een beeldje gemaakt door Anne Woudwijk en een cheque van EUR1.250,-, ontving hij woensdag 17 februari uit handen van burgemeester Bert Middel.
De tweejaarlijkse Rink van der Veldeprijs, ingesteld door de gemeente Smallingerland samen met de Friese Pers Boekerij bv, werd voor de vierde keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers de nagedachtenis aan Rink van der Velde levend houden en diens betekenis voor het Friestalige proza onderstrepen. De prijs is dan ook bestemd voor de auteur die - in navolging van Rink van der Velde - het Friese proza toegankelijk maakt voor een breed publiek. De beoordeling van in aanmerking komend werk vindt plaats door een onafhankelijke deskundige jury. In de jury zaten dit jaar Pier Bergsma, Sjoerdtsje Veenstra en Sjoerd Ybema.

Arjen Terpstra (1948) heeft zijn hele leven geschreven, als zeeman, journalist, cameraman, ondernemer en romanticus was hij altijd onderweg. Hij maakte filmscripts, schreef toneelstukken en maakte klassieke muziek. Hij bouwde bedrijven op en als hij verloor begon hij opnieuw. Dar verbindt hem ook met Amerika, mentaal zijn thuisland. Tegenwoordig schrijft hij ook scenario's voor regisseur Steven de Jong (de film over Grutte Pier).

Het boek 'De Hearen fan Fryslân' is zijn eerste roman, uitgekomen in het Fries in 2008. Al na een jaar in 2009 kwam de Nederlandse versie op de markt. Een unicum bij boeken die in het Fries worden uitgegeven. Het is een historische avonturenroman - zowel tragisch als humoristisch - die het zuidwesten van Friesland verbindt met het Amerikaanse Montana. De lotgevallen van de tweeling Tjalling en Tseard van der Zee, twee boerenzonen, die in de dertiger jaren zullen vertrekken naar Amerika om hun oom Hotse van de ondergang te redden, blijven de lezer lang bij.