Gemeente Bolsward


Nieuws
17-02-10

Denkt u mee over de nieuwe gemeentenaam?

De gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel gaan per 1 januari 2010 fuseren. De naam Súdwest Fryslân is de startnaam voor de nieuwe gemeente. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om de nieuwe gemeentenaam vast te stellen. De gemeente Bolsward vraagt u om mee te denken over de naam van uw toekomstige gemeente. Op maandag 8 maart verzorgt dr. Karel F. Gildemacher een lezing over het ontstaan van namen, in het bijzonder het ontstaan van plaatsnamen.

Lezing naamkunde op 8 maart

Hoe ontstaan namen, wat is de functie van een naam en waarom kiezen we voor een bepaalde naam? Dr. Karel F. Gildemacher neemt u maandag 8 maart mee in de wereld van de naamkunde, in het bijzonder het ontstaan van plaatsnamen. Tevens besteedt dr Gildemacher aandacht aan de mogelijkheden voor een naamkeuze voor de nieuwe gemeente. Dr. Gildemacher is naamkundig en cultuurhistorisch onderzoeker en heeft titels als `Friese Plaatsnamen', `Alle steden, dorpen en gehuchten, Terpen en terpnamen' en ` Friese Naamkunde' uitgebracht. U bent hierbij van harte welkom op maandag 8 maart om 20.00 uur op het stadhuis van Bolsward.

Suggesties gemeentenaam

Wanneer u een naam weet, kunt u die inzenden vóór 5 april van dit jaar. U kunt uw suggestie mailen naar communicatie@bolsward.nl of per post richten aan: Gemeente Bolsward, ovv nieuwe gemeentenaam, Postbus 33, 8700 AA Bolsward

Verdere procedure

Uit alle namen die onze inwoners inzenden, kiezen de fractievoorzitters vijf namen. Vervolgens is het aan de gemeenteraad van Bolsward om hieruit één naam te kiezen. De andere vier gemeenteraden doen dat ook. Zo ontstaan er vijf namen (vanuit iedere gemeente één) waarop de inwoners van de nieuwe gemeente vervolgens kunnen stemmen. De naam die de meeste stemmen krijgt wordt voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad. Wanneer uw naam wordt gekozen door de gemeenteraad van Bolsward, ontvangt u als blijk van waardering van de gemeente Bolsward een tegoedbon ter waarde van EUR 100.