FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: vooralsnog geen nieuwe cao bloemen en planten

Leden van vakbond FNV Bondgenoten hebben een cao met geen enkele verbetering afgewezen. De werkgeversvereniging Groothandel Bloemen en Planten (VGB) stelt dat er geen geld is voor een loonsverhoging of wat dan ook. "Dan maar geen cao", aldus de vakbondsleden.

Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Bondgenoten: "De werkgevers leggen de rekening van de economische crisis en slechte marktsituatie wel heel makkelijk neer bij de werknemers. Misschien gunt een aantal werkgevers hun werknemers toch een loonsverhoging. In dat geval vermelden wij ze met naam en toenaam op onze website. Wellicht dat goed voorbeeld dan doet volgen."

De huidige cao loopt op 1 juli af en er komt voorlopig dus geen nieuwe cao. Geen loonsverhoging maar wel een hogere pensioenpremie betalen, betekent dat de werknemers er qua nettoloon op achteruit gaan. Brandenburg: "Ik hoop dat individuele werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en 50 procent - het werkgeversdeel - van de hogere pensioenpremie betalen."

Werknemers die nu in dienst zijn, blijven na 1 juli op grond van hun arbeidscontract rechten ontlenen aan de oude cao. Echter, voor nieuwe werknemers is vanaf 1 juli aanstaande niets geregeld en gelden alleen de wettelijke minimumrechten.

FNV Bondgenoten gaat zich nu samen met de leden beraden op de vervolgstappen. In de groothandel Bloemen en Planten werken circa 7.000 werknemers.