FNV Bondgenoten

Meldpunt voor klachten over groepsgesprekken bij uitkeringsaanvraag

Bij FNV Bondgenoten komen veel signalen binnen van mensen die een uitkering moesten aanvragen bij het UWV en geconfronteerd werden met een intake in groepen van soms wel meer dan 30 personen. De bond roept mensen die met groepsgesprekken bij het UWV geconfronteerd worden op zich te melden via www.fnvbondgenoten.nl/uwv. FNV Bondgenoten wil dat het UWV maatwerk levert.

Maaike Zorgman, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Degenen die ik gesproken heb, ervaren dit als zeer negatief. Mensen die een persoonlijk gesprek denken te krijgen, komen opeens in een groepsintake terecht. En moeten daar hun persoonlijke verhaal doen en plein publique. Ik weet dat mensen hierover hoogstverbaasd waren en het zeer onprettig vonden. Wij vinden dat het UWV maatwerk moet bieden en gaan ze hierop aanspreken. Dit kan echt niet."

De groepsintakes komen voor op verschillende plaatsen in het land, waaronder Lelystad, Voorburg, Leidschendam, Wassenaar en Rotterdam. Het UWV heeft weinig ruimte voor goede dienstverlening. Maaike Zorgman: "Op de website van het UWV is niets te vinden over het maken van een afspraak voor het aanvragen van WW. De enige informatie die daar op staat is dat je met behulp van je Digi-D digitaal een uitkering kunt aanvragen." FNV Bondgenoten krijgt ook signalen dat werkzoekenden die behoefte hebben aan een individueel gesprek met de werkcoach hier lang op moeten wachten of dit niet krijgen.