Gemeente Urk

Urk presenteert documentaire windmolenpark

De gemeente Urk heeft op woensdag 17 februari een eigen documentaire over het windmolenpark gepresenteerd. In de documentaire legt burgemeester Jaap Kroon uit wat er aan de hand is en welke alternatieven er zijn voor het megawindpark.

Er zijn concrete plannen voor de realisatie van een megawindmolenpark, vlakbij de kust van Urk. Volgens de plannenmakers moeten er zo'n windmolens komen met een maximale piekhoogte van bijna 200 meter. Een windmolenpark van megalomane omvang dat Urk van diverse zijden insluit. Realisatie van dit windpark betekent niet alleen een aantasting van het beschermd dorpsgezicht van Urk, maar zal ook grote gevolgen hebben voor mens en milieu.

> BEKIJK DE DOCUMENTAIRE

Â

Persverklaring 17 februari 2010

Burgemeester Jaap Kroon gaf tijdens een persconferentie op 17 februari aan dat Urk wil dat de plannenmakers terug gaan naar het oorspronkelijke plan voor van een windmolenpark van 225 megaWatt, vergelijkbaar met het vermogen van de kerncentrale in Borselle. Urk accepteert daarmee ,,met pijnâ de komst van windmolens, aldus de burgemeester. Onlangs legde de gemeenteraad van de gemeente Urk in een motie unaniem vast dat er binnen een straal van 7 kilometer rond de vuurtoren geen windmolens mogen worden gebouwd. Bovendien mogen wat Urk betreft de molens niet hoger worden dan 80 tot 100 meter. Om toch de landelijke en provinciale doelstelling van duurzame energie te halen, stelt Urk voor gebruik te maken van zonne-energie, aardwarmte en biogas.

Minister Van der Hoeven neemt binnenkort een besluit over de aanleg van het windmolenpark bij Urk. De Tweede Kamer heeft in een motie uitgesproken dat daarbij rekening moet worden gehouden met de belangen van Urk.

Volgens Kroon kan de investering van 1 miljard euro voor het geplande windmolenpark veel effectiever worden gebruikt. De burgemeester wees op een SenterNovem-concept waarbij door de aanschaf van onder andere zonnecollectoren op bedrijfsterreinen voor 500 miljoen euro 50 procent meer rendement gehaald zou kunnen worden.

Â

Jaap Kroon wees er verder op dat een dergelijk windmolenpark niet past in de directe omgeving van Urk. Een dergelijk park van megalomane omvang hoort thuis in de Noordzee. Kroon is bang dat het 'IJzeren Gordijn` aan windmolens overlast veroorzaakt, de woningbouw belemmert en de ontwikkeling van een buitendijkse haven bemoeilijkt.

Volgens Kroon gaat minister Van der Hoeven volgens hem ,,op een welhaast schaamteloze manierâ voorbij aan de argumenten van Urk. Hij roept de minister en de Kamer op te luisteren naar de argumentatie van de gemeente Urk.Â

Kroon heeft de verantwoordelijke minister uitgenodigd om haar plannen in Urk te komen toelichten. ,,Ik gun haar graag dat ze de geschiedenisboekjes ingaat als de koningin van Urk.â

Â