Gemeente Asten burgemeester Ploegmakerspark

Beheer eendenpopulatie in burgemeester Ploegmakerspark

De eendenpopulatie in het burgemeester Ploegmakerspark is op dit moment te groot. Vanaf volgende week starten we daarom met het wegvangen van een deel van de eenden. Dit wegvangen gebeurt op diervriendelijke wijze en de gevangen dieren worden herplaatst bij particulieren die ze hobbymatig houden.

Waarom beheer eendenpopulatie

Rond de vijver in het park leven meer dan 60 eerden. Het park is hier niet op berekend. De kwaliteit van het water in de vijver en van het gras rond de vijver gaat achteruit. We hebben daardoor last van vissterfte en stank. Ook kunnen bij overpopulatie de eenden zelf ziek worden. Door het wegvangen van een deel van de eenden komt er minder eendenmest op het gras en in het water terecht waardoor dit kan herstellen en wordt het risico op uitbreken van ziektes onder de eenden kleiner.

Hoe gaat het in zijn werk

De eenden zullen worden weggevangen met behulp van een vangkooi of schiet/slagnet. De eenden worden op een vaste plaats gevoerd dat voerplaatsgewenning optreed. Op de vaste voerplaats zal een vangkooi worden opgesteld waarmee in een aantal acties de eenden zullen worden weggevangen. De gevangen eenden worden met behulp van een diervriendelijk transport getransporteerd naar de opvangadressen. De gevangen eenden zullen worden herplaatst bij particulieren welke deze hobbymatig houden.

Eenden en herinrichting park

Het wegvangen van de eenden is een beheermaatregel en staat in principe los van de plannen voor herinrichting van het park. We zullen echter ook voor, tijdens en na de werkzaamheden aan het park (en aan de vijver) de eendenpopulatie moeten beheren en begeleiden. Hoe we dat doen hangt af van het aantal eenden die op dat moment in het park leven.

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de heer R. Heymans, opzichter Groen, Natuur en Landschap, tel 0493-671448.