Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam





wetenschapsagenda

februari 2010


17/2

Promotie

Olivia Liem: 'Childhood constipation. New insights in testing, treatment and cost'. Promotores zijn prof.dr. H.S.A. Heymans, hoogleraar Algemene Kindergeneeskunde en prof.dr. C. Di Lorenzo, hoogleraar Kindermaag-, Darm-, en Leverziekten (Columbus, Ohio, VS). Co-promotor is dr. M.A. Benninga.
Obstipatie (verstopping) bij kinderen komt veel voor. Lang niet altijd is een duidelijke oorzaak aanwijsbaar. Kinderen met obstipatie, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, doen relatief vaak een beroep op de gezondheidszorg. De kosten die zij maken, zijn circa drie keer zo hoog als die van kinderen zonder verstoppingsklachten, en komen min of meer overeen met de kosten gemaakt door kinderen met astma of ADHD, twee andere veelvoorkomende aandoeningen. Met behulp van colon-manometrie, een techniek om de druk in de dikke darm te meten, kan men onderscheid maken tussen obstipatie met en zonder een duidelijke onderliggende oorzaak. Krachtige peristaltische bewegingen (hoge amplitude propagerende contracties of HAPCs) wijzen op een normaal werkende dikke darm. Distentie (het opblazen van een ballon in de dikke darm) blijkt HAPCs te kunnen opwekken, maar niet bij elk kind. Kinderen met overgewicht hebben vaker last van obstipatie. De oorzaak hiervan blijft onduidelijk.
Tijd: 12.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Connie Engelberts,
020 566 2929