Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 16 februari 2010

Onder embargo tot woensdag 17 februari 2010 14.30 uur

Koninklijke Onderscheiding voor Nico Nieuwboer

Nico Nieuwboer (60) ontvangt op woensdag 17 februari een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. De heer Nieuwboer leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het speciaal onderwijs op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij ontvangt de Koninklijke Onderscheiding tijdens een voor hem georganiseerd afscheidsymposium in Leerhotel Het Klooster en mag zich dan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De heer Nieuwboer was sinds 2001 algemeen directeur van het Regionaal Expertise Centrum 4 (regio 't Gooi, Utrecht en West-Veluwe). Dit REC 4 is een samenwerkingsverband van elf scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en houdt zich bezig met het verzorgen van onderwijs aan en begeleiding van leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. De heer Nieuwboer leverde als directeur een zeer actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de regionale zorgstructuur binnen het onderwijs.

Prominente rol
In de periode 2000-2008 was de heer Nieuwboer initiator van diverse voorzieningen, zoals de oprichting van de Werkgroep Uitbreiding Leerlingenzorg (WUL) en het Trajectbureau. Hij speelde een prominente rol in de ontwikkeling van Jong Centraal, de voorloper van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Amersfoort. Mede door zijn inspanning is het Arbeidstrainingscentrum opgezet: een voorziening voor jongeren die met speciale begeleiding alsnog hun startkwalificatie kunnen halen.

Andere activiteiten
Sinds 2003 was de heer Nieuwboer voorzitter van het Samenwerkingverband VO-SVO Eemland. Hij maakte zich sterk voor integraliteit in de jeugd- en onderwijsagenda, legde verbindingen tussen diverse jeugdsectoren en was initiatiefnemer van de oprichting van een Eemlands zorgplatform, waarin meerdere onderwijssectoren en jeugdzorgorganisaties samenwerken. Daarnaast is de heer Nieuwboer sinds 1980 voorzitter van het bestuur van de Stichting Extra Onderwijszorg, een nevenstichting van de school voor Speciaal en Voortgezet Onderwijs Mulock Houwer. De heer Nieuwboer is initiator van de clusteroverstijgende samenwerking binnen de REC's sinds 2000. Hierdoor is een hechte samenwerking ontstaan tussen de clusters 1 tot en met 4 van de REC's. Ook is de heer Nieuwboer sinds 2002 projectverantwoordelijke voor het onderwijssysteem in Den Engh: een onderwijssysteem op maat voor jongeren, waarbij onderwijs en opvoeding binnen één methodiek zijn geïntegreerd. Sinds 2002 is de heer Nieuwboer bestuurslid van de Stichting Het Burgerweeshuis te Amersfoort. De heer Nieuwboer is oprichter en bestuurslid van de Vereniging WEC-Raad (Wet op de Expertise Centra). Deze raad behartigt de belangen van het speciaal onderwijs (2003-2008). Op verzoek van het ministerie van OCW zette hij landelijke projecten uit zoals 'Herstart' en 'Op de Rails' binnen de vier REC-clusters. Het project Herstart richt zich op kinderen tussen de 5 en 18 jaar die om uiteenlopende redenen niet naar school gaan. Door het volgen van een intensief programma van dertien weken kunnen deze kinderen weer terug naar school. Het project Op de Rails helpt leerlingen, die vanwege gedragsproblemen binnen het reguliere onderwijs dreigen te ontsporen.

Noot voor de redactie,