Raad van State


woensdag 17 februari 2010
10.00 uur
Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leiden op grond van de Drank- en Horecawet heeft verleend aan café Estaminet Schommelen aan de Lokhorststraat in Leiden. De eigenaar van het café dat voorheen in het pand was gevestigd, is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur de vergunning niet aan het café had mogen verlenen, omdat hijzelf nog recht zou hebben op de inventaris, de 'goodwill' en de huurrechten van het pand. De rechtbank in Leiden heeft in juni 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200905369/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Sint Michielsgestel van het bestemmingsplan 'Kom Middelrode - Milrooijseweg'. Het plan is grotendeels 'conserverend van aard'. Dat betekent dat de bestaande situatie wordt gehandhaafd. Het plan maakt echter ook een aantal nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De gemeenteraad heeft in het plan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een sportcomplex inclusief sporthal. Verder maakt het de bouw van een aantal nieuwe woningen mogelijk. Een aantal inwoners van Berlicum en Sint-Michielsgestel is het er niet mee eens dat zij geen nieuwe woningen mogen bouwen. Verder vinden zij dat de wijzigingsbevoegdheid in het plan onduidelijk is. Hierdoor is onbekend hoe groot het sportcomplex mag worden. (zaaknummer 200902963/1)

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan de Sea Chefs Consulting uit Limasol (Cyprus). Het gaat om een boete van EUR 49.500 die de minister heeft opgelegd nadat de Arbeidsinspectie had geconstateerd dat 25 vreemdelingen met de Poolse en Slowaakse nationaliteit zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk waren. Het gaat om cateringwerkzaamheden op het Nederlandse riviercruiseschip 'Serenade 1'. De eigenaar van het schip had de cateringwerkzaamheden uitbesteed aan het Cypriotische bedrijf. Voor 19 van hen heeft het bedrijf alsnog op tijd gemeld aan de Centrale organisatie Werk en Inkomen dat zij op het schip werkten. De minister heeft daarom het boetebedrag voor deze 19 personen verlaagd naar EUR
1.500. De overige zes vreemdelingen zijn door het bedrijf niet op tijd aangemeld bij het CWI. Daarom hadden de vreemdelingen volgens de minister over tewerkstellingsvergunningen moeten beschikken. Omdat dat niet het geval was, heeft hij voor die overtreding een boete van EUR 48.000 opgelegd. Per vreemdeling een boete van EUR 8.000. De rechtbank in Den Haag heeft in maart 2009 de boete verlaagd naar EUR 10.500, omdat het Cypriotische bedrijf naar haar oordeel slechts een administratieve fout had gemaakt en het bedrijf alles in het werk heeft gesteld om de fout te herstellen. Het bedrijf vindt de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaan en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903170/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.