Gemeente Veenendaal


Leerlingen Rembrandt College krijgen theatervoorstelling cadeau

De tweede klas HAVO/VWO-leerlingen van het Rembrandt College werden vandaag verrast door een bezoek van âDe Wereldwachterâ. Een hilarische theatervoorstelling over milieu, luchtvervuiling en klimaatveranderingen. Initiatiefnemer is het Veenendaalse duurzame energiebedrijf DEVO dat het theaterstuk cadeau gaf in het kader van de start bouw van het Energiehuis in Veenendaal-oost.

Â

Â

De leerlingen waren wel even verbaasd toen de wereldwachter, Chagi, op zijn brommertje met veel lawaai, de school kwam binnenrijden. Al snel werd duidelijk dat Chagi niet veel heeft met de wereld. Volgens hem draait die toch wel door.Totdat de wereldbol tijdens de voorstelling begint te steunen en te kreunen en de Noordpool gaat lekken. Een paar leerlingen schoten de wereldwachter te hulp om de wereld uiteindelijk door te laten draaienâ¦

Â

Beslissers van morgen

Directeur van het energiebedrijf, Dick Recter, vindt dit initiatief goed passen binnen de duurzame ambities van zowel DEVO als de gemeente Veenendaal. âHet is belangrijk om jongeren te betrekken bij het milieuprobleem en lokale initiatieven die bijdragen aan een beter klimaat. Zij zijn immers de beslissers van morgen. Door jongeren deze voorstelling te laten bekijken, kunnen we hen op eigentijdse en niet belerende manier aanspreken en hen bewust maken van wat zij zelf kunnen doen. Met deze educatieve bijdrage staan we toch even stil bij de start bouw van ons Energiehuis, alleen dan wel op een duurzame manier.â Afgelopen periode hebben de leerlingen zich beziggehouden met allerlei opdrachten die betrekking hebben met het thema milieu. Deze voorstelling was dan ook een mooie afsluiting van hun milieuproject.

Â

Start bouw energiehuis

Deze week start DEVO met de bouw van het Energiehuis. Dit is het hart van het duurzame energiesysteem waar vandaan bewoners in Buurtstede straks de warmte en koeling thuis geleverd krijgen. Het gebouw wordt deels in de geluidswal opgenomen, vlakbij de fietstunnel onder de Rondweg-oost. Kenmerkend aan het Energiehuis is de natuurlijke inpassing in de omgeving. Door het duurzame energiesysteem wordt de uitstoot van CO2 met 60% verminderd.

Â

Â

Het Energiehuis biedt ruimte aan de technische installatie van het duurzame energiesysteem.

Hier worden o.a. de warmtepompen en de warmtekrachtkoppeling gehuisvest.

Â

Â

De Wereldwachter is een voorstelling over het milieu, luchtvervuiling en klimaatveranderingen.