Gemeente Nieuwegein



Sociaal beleid Nieuwegein scoort bovengemiddeld goed


woensdag, 17 februari 2010

De gemeente Nieuwegein scoort boven het gemiddelde in de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg van de FNV. Dat blijkt uit het onderzoek waarvan de vakcentrale de uitkomsten gepresenteerd heeft. In de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg doet de FNV onderzoek naar het sociaal beleid van gemeenten. In totaal zijn 196 gemeenten in het onderzoek betrokken.

Aandacht voor Jongeren

De Lokale Monitor laat zien dat de gemeente Nieuwegein een korte wachttijd heeft voor inwoners die een uitkering aanvragen en veel aandacht heeft voor jongeren. Ook waar het gaat om het tarief voor huishoudelijke hulp scoort Nieuwegein maximaal.

Bezuinigingen

De FNV pleit ervoor dat gemeenten de aanstaande bezuinigingen niet afwentelen op de zwakste groepen. Hierbij geeft de vakcentrale aan dat er niet bezuinigd mag worden op het armoedebeleid en de toegankelijkheid van de bijstand. De FNV vindt dat er investeringen nodig zijn in mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. De vakcentrale doet gemeenten een aantal aanbevelingen over minima en mensen die gebruikmaken van zorgvoorzieningen.

Aanbevelingen

De gemeente Nieuwegein voldoet al aan een flink aantal van die aanbevelingen. Zo heeft Nieuwegein zich al voorbereid op de aangekondigde wetswijziging die gemeenten meer ruimte geeft bij kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Een andere aanbeveling van de FNV richt zich op het volgen van mensen die de bijstand verlaten. In het kader van het Participatiebudget ontwikkelt de gemeente Nieuwegein een meetinstrument om te volgen of mensen die naar werk begeleid zijn, duurzaam aan het werk blijven. Ook als het gaat om de inzet van Wmo-voorzieningen loopt de gemeente Nieuwegein voorop. Nieuwegein is pilotgemeente van het VNG-project ´De Kanteling´. Uitgangspunt hierbij is dat alle mogelijkheden en beperkingen in de leefsituatie van cliënten verkend worden om cliënten maatwerk te kunnen leveren.

Vervolg

De Cliëntenraad WWB en de Wmo-raad bespreken de uitkomsten van het onderzoek binnenkort met de verantwoordelijk wethouders.

Meer informatie?

De Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg is nu beschikbaar op de website van de vakcentrale FNV.