Gemeente Delft

Geen Q-koorts op Delftse kinderboerderijen

De geiten en schapen op de Delftse kinderboerderijen zijn gezond. Bezoekers van de kinderboerderijen in Tanthof en Delftse Hout kunnen er veilig terecht. De verplichte maatregelen om Q-koortsbesmetting te voorkomen worden streng nageleefd.

Kinderboerderijen zijn verplicht om alle drachtige geiten en schapen vanaf vier weken voor de geboorte van de lammetjes in een afgesloten stal volledig af te zonderen van het publiek. De stal mag pas open als de lammetjes twee weken oud zijn. Met deze verplichte maatregel wil het ministerie van Landbouw en Visserij het risico beperken dat de Q-koortsbacterie zich verder verspreidt.

De twee Delftse kinderboerderijen volgen deze maatregel strikt op. Uitgangspunt is zelfs dat als er sprake is van enig risico voor de gezondheid van de bezoekers, de kinderboerderijen hun deuren sluiten. Daar is op dit moment echter geen sprake van. De kinderboerderij in Delfse Hout heeft onlangs zelfs een keurmerk ontvangen omdat voldoende maatregelen zijn getroffen om ziekten te voorkomen die van dier op mens overdraagbaar zijn. De kinderboerderij in Tanthof verwacht binnenkort dit keurmerk te ontvangen.

Wethouder Anne Koning: 'Alle dieren zijn gezond, dus bezoekers hoeven geen angst te hebben om de kinderboerderijen te bezoeken. Een bezoekje is in deze periode juist extra leuk nu er weer biggetjes en lammetjes te bewonderen zijn'.


Noot voor redacties