Partij van de Arbeid
Den Haag, 16 februari 2010

Vragen van de leden Jacobi en Boelhouwer (PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid en de staatssecretaris Verkeer en Waterstaat

over grootschalige afvissingen voor helder water


1. Bent u op de hoogte van het experiment van Hoogheemraadschap Delfland en Waterschap Bommelerwaard om 95% van de vis te ruimen om te kijken naar het effect op de waterkwaliteit in het kader van de Kader Richtlijn Water?


2. Wat is uw standpunt over het zogenaamde actief biologisch beheer: het eenmalig wegvangen van bijna de gehele visstand om het watersysteem in de ecologisch gewenste toestand te krijgen?


3. Deelt u onze mening dat deze maatregel zeer terughoudend en alleen moet worden toegepast als andere maatregelen zoals betere waterzuivering, het baggeren van vervuilde bodems en inrichtingsmaatregelen reeds hebben plaatsgevonden en het watersysteem nog een duwtje nodig heeft om de gewenste ecologische toestand te bereiken?


4. Zo nee, waarom niet?


5. Kunt u aangeven of hier ook sprake is van een echt laatste duwtje of dat in dit geval een ruiming van vissen zal plaatsvinden zonder dat aan de randvoorwaarden is voldaan?


6 .Wat vindt u van het feit dat op verschillende plekken in ons land, zoals bij het Waterschap Reest en Wieden, periodiek grote hoeveelheden vis geruimd worden als vervanging van baggeren, ten einde helder water te willen nastreven?