Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 17 februari 2010

Besluit over jongerencentrum Vathorst uitgesteld

Het besluit over de bouw van een jongerencentrum in Vathorst komt later dit jaar. Het college van burgemeester en wethouders neemt nu nog geen besluit, omdat eerst op basis van de visie Welzijn in Amersfoort 2010-2015 opnieuw wordt verkend wat de wijk en de jongeren nodig hebben. Dit gebeurt in overleg met organisaties en jongeren. In mei 2010 wordt het resultaat hiervan in een advies aan het college voorgelegd.

Welzijn in Amersfoort in een breder perspectief
Wat draagt bij aan het welzijn van jongeren? Jongeren hebben aangegeven dat ze graag midden in de maatschappij staan, samen met andere wijkbewoners activiteiten organiseren en elkaar ontmoeten. Vanuit de nieuwe visie Welzijn in Amersfoort 2010-2015 gaat de gemeente aan de slag om op een andere manier te kijken naar welzijnsactiviteiten in de wijken. Deze ontwikkelingen bieden kansen om breder te kijken naar de mogelijkheden om ruimte voor jongeren in de wijk te creëren. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden voor ontmoeting, verbindingen met culturele en sportieve activiteiten en het gebruik van bestaande voorzieningen zoals ABC-scholen De Brink en De Laak, De Kamers, diverse sportlocaties en het nieuwe ICO-cluster.

Wethouder Gert Boeve van Welzijn: "Het gaat bij de visie op welzijn niet om stenen, om locaties, maar om het aanbod van activiteiten. En de koppeling met onder meer sport en cultuur wordt ook steeds belangrijker. De Amersfoortse jongeren zijn zeer actief in de stad: ze gaan naar school, hebben werk, gaan uit, sporten en zijn lid van velerlei verenigingen. Ik wil er daarom samen met de spelers uit het welzijnsveld voor zorgen dat we al deze jongeren bereiken op de plekken waar zij actief zijn. En niet andersom, want ze hoeven niet naar ons te komen. Daarom maken we nu even pas op de plaats, zodat we straks een beter besluit kunnen nemen. We kunnen het ons niet permitteren om pas na de bouw tot andere inzichten te komen."

Planning
De visie op het welzijnswerk Welzijn in Amersfoort 2010-2015 is op 9 februari door de gemeenteraad vastgesteld. De komende tijd vindt het gesprek in de wijk plaats om in mei tot een advies te komen. Daarna wordt voor de zomer op basis van het advies een besluit genomen over de bouw van een jongerencentrum.

Noot voor de redactie,