Ingezonden persbericht


Referentie: LVAG/RS/UMCBZ Doorkiesnummer: (030) 670 27 05

Onderwerp: P E R S B E R I C H T
Datum: 17 februari 2010

Landelijke vereniging voor medisch specialisten in opleiding (LVAG) maakt zich zorgen om afstoten van basiszorg in academische centra

De Landelijke vereniging voor medisch specialisten in opleiding (LVAG) ziet tot haar spijt dat diverse Universitaire Medische Centra hun basiszorg willen afstoten. Het AMC en VUMC Amsterdam weerden eerder al via een postcodebeleid patiënten voor basiszorg. Nu wil het UMC Utrecht in algemene zin de basiszorg afstoten, tenzij die zorg onmisbaar is voor het voorbestaan van het ziekenhuis. De UMC's richten zich zo volledig op topklinische en topreferente zorg en anticiperen hiermee op de verwachte groei van superspecialistische zorg.

Behalve het verlenen van zorg is ook het geven van onderwijs één van de kerntaken van academische ziekenhuizen. De LVAG maakt zich zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van deze opleidingen. Artsen in opleiding tot medisch specialist dienen namelijk in de volle breedte van hun vakgebied te worden opgeleid. Het mag duidelijk zijn dat voldoende ervaring met, en uitoefening van, basiszorg hierbij van enorm belang is. Het schrappen van basiszorg in de academische centra zal ertoe leiden dat de medische vervolgopleidingen niet meer aan de geldende opleidingseisen kunnen voldoen. Dit geldt vooral voor opleidingen die volledig in de academische ziekenhuizen aangeboden worden, waaronder neurologie en longziekten.

De LVAG is van mening dat het aanbieden van basiszorg op dit moment onmisbaar is voor het voortbestaan van de opleiding tot medisch specialist. Afstoten van deze basiszorg kan pas als er een landelijke consensus is over de toekomstige organisatie van klinische basis- en topzorg en de samenhang met zorgvoorzieningen als de eerste lijn en de openbare gezondheidszorg. De architectuur van de medische vervolgopleidingen kan daar dan tijdig op worden aangepast. Hiermee wordt voorkomen dat opleidingen de dupe worden van lokale maatregelen en de kwaliteit van de toekomstige medisch specialist wordt gewaarborgd.



Ingezonden persbericht