Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 17 februari 2010

Eerste ondergrondse containers in de binnenstad geplaatst

Met de plaatsing van vier ondergrondse afvalcontainers op de Appelmarkt is een start gemaakt met de ondergrondse inzameling van afval in de Amersfoortse binnenstad. In totaal komen er in de hele binnenstad circa 111 ondergrondse containers. Wethouder Van Daalen neemt op donderdag 18 februari de afvalcontainers op de Appelmarkt officieel in gebruik.

In de binnenstad komen ondergrondse afvalcontainers voor de inzameling van papier, glas en restafval. De afvalcontainers zijn voor alle bewoners in de binnenstad en ook ondernemers hebben de mogelijkheid ze te gaan gebruiken. De containers voor restafval kunnen alleen met een pasje worden geopend. Hierdoor kunnen alleen huishoudens en bedrijven met een pasje van een container gebruik maken.

Verbetering historische binnenstad
Wethouder Van Daalen: "Amersfoort heeft een mooie historische binnenstad. Overvolle containers verstoren het beeld en zorgen voor rommel. Met de plaatsing van ondergrondse containers ziet het er op straat opgeruimder en dus aangenamer uit. Bovendien wordt het illegaal dumpen van afval tegengegaan omdat men alleen met een pasje afval in de container kan doen."

Appelmarkt
Behalve de plaatsing van de vier ondergrondse containers, drie voor restafval en een voor glas, wordt het plein van de Appelmarkt opnieuw bestraat. Voorafgaand aan de plaatsing van de ondergrondse containers heeft de afdeling Archeologie onderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek zijn interessante vondsten gedaan. Vooral de resten van een kademuur van een insteekhaven uit de 15e eeuw waren van historische waarde.

Het is de bedoeling om de inrichting van de Appelmarkt in september 2010 helemaal af te ronden met de plaatsing van een monument. Het monument refereert aan de vondsten die op de Appelmarkt zijn aangetroffen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort