NIOD


17.2.2010
Jolande Withuis met Weest manlijk op longlist M.J. Brusseprijs 2010

De biografie Weest manlijk, zijt sterk over het leven van verzetsheld Pim Boellaard (1903-2001) van NIOD-onderzoeker Jolande Withuis staat op de longlist voor de tweejaarlijkse M.J. Brusseprijs 2010. Op 30 maart wordt de winnaar bekend gemaakt en wordt de prijs uitgereikt.

De M.J. Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. In 2006 is de prijs voor het eerst uitgereikt. De jury, bestaande uit Rudi Wester (voorzitter), Ineke Holtwijk en Stephan Sanders heeft uit meer dan 300 ingezonden boeken een longlist van 19 boeken gemaakt.

Op de longlist staan publicaties uit 2008 en 2009, in alfabetische volgorde:

Vasco van der Boon en Gerben van der Marel: De vastgoedfraude. Miljoenenzwendel aan de top van het Nederlands bedrijfsleven (Nieuw Amsterdam, 2009) Joris van Casteren: Lelystad (Prometheus, 2008)

Jutta Chorus: Afri. Leven in een migrantenwijk (Contact, 2009)

Gerri Eickhof: Bestemming Bagdad. Bommen en andere indrukken (Conserve, 2005/2009)

Marcel van Engelen: De gelukzoeker. Hoe een illegaal rijk werd (De Bezige Bij, 2008)

Cees Fasseur: Juliana en Bernhard. Het verhaal van een huwelijk. De jaren 1936- 1956 (Balans, aangevulde en herziene uitgave 2009)

Suzanna Jansen: Het pauperparadijs. Een familiegeschiedenis (Balans, 2008)

Frank van Kolfschooten: De Dordtse magiër. De rol van volksheld Karel Lotsy (Nieuw Amsterdam, 2009)

Simone Korkus: De belofte en het land. Een reis langs de Israelische muur (Meulenhoff, 2008)

Jaus Müller: Op missie. De Uruzgan-veteranen: het avontuur, de angst en het thuisfront (NRC-boeken, 2009)

Minka Nijhuis: Birma. Land van geheimen (Balans, 2009)

Linda Polman: De crisiskaravaan. Achter de schermen van de noodhulpindustrie (Balans, 2008)

Rudi Rotthier: De andere kant van de wereld. Een reis langs 31 Zuidzee-eilanden (Atlas, 2008)

Jeroen Smit: De prooi. Blinde trots breekt ABN AMRO (Prometheus, 2008)

Robert Stiphout: De bloedigste oorlog. Het vergeten bataljon Nederlandse militairen in Korea (LJ Veen, 2009)

Bram Vermeulen: Help, ik ben blank geworden. Bekentenissen van een Afrika-correspondent (Prometheus, 2009)

Rudi Vranx: Stemmen uit de oorlog (Meulenhoff/Manteau, 2008)

Jolande Withuis: Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld (De Bezige Bij, 2009)

Rik Zaal: Heel Nederland. Een gids (De Arbeiderspers, 2009)

Pim Boellaard
Pim Boellaard was een held - een verzetsheld en een held in de wijze waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het 'Oranjehotel' werd Boellaard als enige Nederlander ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich. Hij verbaasde deze hoge nazi's door zijn standvastigheid. Hij zat drie jaar gevangen, onder andere in het 'Nacht und Nebelkamp' Natzweiler en in Dachau. Hoewel hij voluit een man was van God, Nederland en Oranje, prezen ook de communisten hem voor de hulp en bemoediging die hij zijn medegevangenen had gegeven. Na de oorlog zette hij zijn succesvolle carrière als verzekeringsdirecteur voort en bleef hij voor voormalige verzetsmensen een steunpilaar.

Jolande Withuis, die Boellaard en velen van zijn vroegere medegevangenen sprak, schetst in Weest manlijk, zijt sterk een diepgravend portret van een man van staal met onverwacht zachte kanten. Boellaard wist onder alle omstandigheden zijn rug recht te houden, ook toen tijdens het wachten op zijn doodvonnis de somberheid de overhand dreigde te krijgen. Met een literaire schrijfstijl, een grote kennis van de naoorlogse geschiedenis en een scherp psychologisch inzicht geeft Withuis de hel weer die Boellaard doorstond. Weest manlijk, zijt sterk is een uniek psychologisch en sociologisch portret van een groot man die wel een held maar beslist geen heilige was en wiens tekortkomingen de auteur niet schuwt te benoemen.

Weest manlijk, zijt sterk werd eerder al bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009.

Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld is uitgegeven door De Bezige Bij en voor ¤ 29,90 verkrijgbaar bij de boekhandel.