Oerlikon Solar breidt uit naar de Spaanse markt

Gadir Solar voert vermogen in recordtijd op met Oerlikon Solar dunne-film systemen

TRUBBACH, Zwitserland--(BUSINESS WIRE)-- 20100217 --

Oerlikon Solar, ‘s werelds belangrijkste leverancier van dunne-film silicium fotovoltaïsche (PV) productiesystemen, heeft vandaag bekendgemaakt dat Gadir Solar gebruikmaakt van haar amorfe dunne-film silicium PV-technologie bij de zonne-energiecentrale aan de Baai van Cádiz, Spanje. De fabriek van Gadir Solar, een van de grootste in Europa, is oktober 2009 in bedrijf gegaan. Het bedrijf voert in recordtijd de jaarlijkse productiecapaciteit van 40 MW op, waarmee per jaar ongeveer een half miljoen PV-panelen worden gemaakt. De hoeveelheid jaarlijks geproduceerde amorfe silicium PV-panelen zullen genoeg stroom genereren voor ongeveer 8000 woningen.

“We hebben gekozen voor Oerlikon Solar vanwege haar befaamde prestaties in het op tijd en binnen budget opvoeren van het vermogen van nieuwe dunne-film zonne-energiecentrales, maar ook vanwege haar enorme inzet voor het verbeteren van de schaalbaarheid en kosten-batenverhouding van de technologie. We zijn, en blijven, enorm onder de indruk van hun vermogen om te voldoen aan onze vereisten en van Oerlikon Solars duidelijke upgradetraject om onze goede concurrentiepositie in de markt te garanderen”, aldus David Naranjo Villalonga, CEO van Cadmos / Gadir Solar. “We spannen ons in om de meest efficiënte zonne-energieoplossingen voor de Mediterrane regio te leveren. Het introduceren van amorfe panelen in onze productiecentrale betekent dat we het hoogste niveau van kwaliteit en betrouwbaarheid kunnen bieden.”

De kosten verlagen

Technologische innovatie verlaagt de kosten en verbetert de prestatie van zonne-energietechnologieën. Fotovoltaïsche zonne-energie wordt een massaproductietechnologie, en net als bij flatscreen tv's is het waarschijnlijk dat de komende 5 tot 10 jaar voortdurende vernieuwing en kostenverlagingen zullen plaatsvinden. Klanten van Oerlikon Solar kijken verder dan de kortetermijnomstandigheden van de energieleveringsmarkt, en richten zich op de markt van 2012 en daarna, wanneer hun micromorfe (micromorph®) centrales volledig in gebruik zullen zijn genomen tegen productiekosten die stroomleveringsovereenkomstprijzen van netpariteitsniveau mogelijk maken.

“Dit opent de deur naar een andere belangrijke markt voor onze toonaangevende dunne-film fotovoltaïsche zonne-energietechnologie”, aldus Jürg Henz, CEO van Oerlikon Solar. “Europese landen als Duitsland, Italië en Spanje kunnen dit jaar ongeveer 80%1 van het PV-marktaandeel naar zich toetrekken en we zien een geweldige kans om bedrijven als Gadir Solar bewezen industriële massaproductieoplossingen te bieden voor de dunne-film PV-industrie – het snelst groeiende segment van PV.”

Snelste marktintroductietijd

Oerlikon Solar heeft de leiding genomen in de sector dunne-film zonne-energiesystemen met 12 actieve fabrieken in 7 landen over de hele wereld en heeft de snelste marktintroductietijd. Het bedrijf heeft het efficiëntieniveau van dunne-film silicium drastisch verbeterd en heeft eind-tot-eind productieoplossingen ontwikkeld om de intrede van klanten in de wereld van de productie van dunne-film silicium PV-modules te vergemakkelijken. Oerlikon Solar voorziet haar klanten van een ongeëvenaarde ervaring op het gebied van zowel het installeren en het opvoeren van het vermogen van PV-modulefabrieken door gebruik te maken van haar uiterst concurrerende amorfe silicium en uiterst efficiënte micromorfe (micromorph®) tandemtechnologieën voor productiesystemen. Het bedrijf investeert substantiële R&D-middelen door gebruik te maken van niet-gevaarlijke stoffen en materialen voor het bereiken van verdere prestatieverbeteringen en kostenverlagingen. Verder heeft het een bedrijfsmodel dat waargenomen technologische risico’s zal verkleinen, in vergelijking met andere net beginnende dunne-film producenten.

Dunne-film zonne-energie biedt een kostenvoordeel in vergelijking met traditionele kristallijne silicium, en maakt grote sprongen vooruit op het gebied van efficiëntie. Bedekt met dunne-film silicium, zijn amorfe panelen een kosteneffectief alternatief voor traditionele PV-technologieën en zullen naar verwachting de toekomstige kostenbesparingen bij bestaande technologieën overtreffen.

IEC/TÜV-gecertificeerde Zwitserse kwaliteit

Oerlikon Solar is de eerste leverancier van dunne-film silicium technologie die een IEC/TÜV Rheinland-mastercertificaat behaalde voor haar hele familie dunne-film silicium zonne-energietechnologieën, waaronder zowel amorfe als micromorfe (micromorph®). De certificering garandeert dat modules die zijn geproduceerd door de klanten van Oerlikon Solar in overeenstemming zijn met de hoogste kwaliteitsnormen en de meest uitdagende werkelijke omgevingsomstandigheden kunnen verdragen. Nu de kredietmarkten meer problemen hebben, maakt certificering de projecten van Oerlikon Solar voorspelbaarder en betaalbaarder. Gadir Solar heeft in december 2009 IEC/TÜV Rheinland-certificering behaald voor de combinatie van duurzaamheid en prestatie.

Over Gadir Solar

Gadir Solar, een dochteronderneming van Cadmos Energías Renovables, is het resultaat van een gok op de toekomst van fotovoltaïek, van verticale integratie in deze markt en een zakelijke uitdaging die sterk wordt ondersteund door zakelijke entiteiten en bankinstellingen in Spanje.

Een bedrijf als Gadir Solar, dat kan garanderen dat het materiaal/product tientallen jaren buiten in bedrijf zal zijn, is noodzakelijk. Het vertrouwen van de beleggers is gestoeld op het feit dat ze dit type product kunnen verkrijgen in hun eigen land, waar juridische stabiliteit en normen, en lokale wetten de economische belangen beschermen zonder interpretaties.

Kijk voor meer informatie op: www.gadirsolar.es

Over Oerlikon Solar

Oerlikon Solar biedt in het veld geteste systemen en eind-tot-eind productielijnen voor de massaproductie van dunne-film silicium zonne-energiemodules. De eind-tot-eind oplossingen, ontworpen om de kosten van de apparatuur te verlagen en de productiviteit te maximaliseren, zijn volledig geautomatiseerd, leveren een hoge omzet, hebben een hoge productieve tijd en vergen weinig onderhoud.

De productielijnen zijn complete systemen, maar ze zijn ook modulair en uitbreidbaar op het gebied van zowel verwerkingscapaciteit en procestechnologie. Als wereldwijd markleider op het gebied van dunne-film PV- technologie voorziet het bedrijf haar klanten van ruime ervaring in zowel amorfe als uiterst efficiënte micromorfe (micromorph®) tandemtechnologie. Bedekt met niet-giftige dunne-film silicium, zijn deze PV-panelen een kosteneffectief alternatief voor traditionele PV-technologieën en zullen naar verwachting de toekomstige kostenbesparingen in bestaande technologieën overtreffen.

Oerlikon Solar is verkozen tot “global number one solar turnkey line supplier” (nummer één leverancier kant-en-klare zonne-energielijn wereldwijd) door VLSI en is uitgeroepen tot winnaar van de 2009 CELL AWARD voor de “best technical product for thin film module manufacturing” (beste technische product op het gebied van productie van dunne-film modules) en tot winnaar van de 2009 Solar Industry Award.

Oerlikon Solar is gevestigd in Zwitserland, heeft meer dan 750 werknemers in 13 locaties over de hele wereld en heeft verkoop- en servicecentra in de VS, Europa en China, Taiwan, Korea, Singapore en Japan.

Kijk voor meer informatie op: www.oerlikon.com/solar

1 Solarbuzz, prognose marktaandeel PV 2010, sept. 2009

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Oerlikon Solar Ltd.
Patrick Milo, +41 81 784 4960
Head of Communications
Fax +41 81 784 6544
communications.solar@oerlikon.com
of
Gadir Solar Office (Madrid)
Velázquez, 19 - 2º D
28001 – Madrid
Tel. +34 91.781.53.16

Fax +34 91.576.35.29