Ingezonden persbericht


Minister Plasterk in Leiden voor Scratch Muziekdagen

650 stemmen voor minister Plasterk tijdens Scratch Muziekdagen Leiden

Koor van de Toekomst zingt Messiah

Het is bijna zo ver. Na maanden van repeteren komen 650 scholieren van middelbare scholen uit heel Nederland naar Leiden voor de eerste Scholierenscratch tijdens de Scratch Muziekdagen Leiden. Op woensdag 17 februari voert dit grootse jongerenkoor als Koor van de Toekomst de Messiah van Händel uit. Dit klassieke spektakel is dermate uniek dat minister Plasterk heeft toegezegd aanwezig te zijn tijdens een deel van de repetitie. En niet alleen om te luisteren, maar ook om zelf mee te zingen. Plaats van handeling: Pieterskerk te Leiden.

Behalve een koor met scholieren en studenten zijn er ook drie solisten die nog een (aanvullende) studie volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: sopraan Reut Rivka Shabi (Israël), tenor Scott Wellstead (Australië) en bas/bariton Seung-Taek Lee (Zuid-Korea). Countertenor Sytse Buwalda stelt daar zijn ruime ervaring tegenover. Dirigent tijdens de Scholierenscratch is Leo Rijkaart.

De Scholierenscratch is de eerste dag van in totaal vijf dagen zang en muziek voor amateurs. Scratch wordt hier gebruikt in de betekenis: from scratch; starten vanaf het begin. Deelnemers studeren thuis de stukken in en starten op de dag van uitvoering om 9.30 uur met een dagvullende repetitie om in de avond een klinkend concert ten gehore te brengen in een kerk vol toeschouwers. Het orkest bestaat alleen op 17 februari uit beroepsmusici, de andere dagen zijn ook de orkestleden hoofdzakelijk amateurs. De dirigenten en solisten zijn professionals.

Het programma van de Scratch Muziekdagen Leiden ziet er als volgt uit:

woensdag 17 februari

Scholierenscratch: Messiah

donderdag 18 februari

Messiah van Händel

vrijdag 19 februari

Krönungsmesse en Requiem van Mozart

zaterdag 20 februari

Musical Highlights

zondag 21 februari

Carmina Burana van Carl Orff en operafragmenten van Verdi

Van donderdag tot en met zondag is de gemiddelde leeftijd van het koor hoger, maar de omvang nog indrukwekkender: een koor van bijna duizend mensen gaat de uitdaging aan om deze programma's uit te voeren.

De kaartverkoop voor de concerten (aanvang 19.30 uur) is inmiddels gestart. In de voorverkoop zijn de kaarten verkrijgbaar bij VVV Leiden en via de website www.scratchmuziekdagen.eu . Tijdens de Scratchdagen zijn de kaarten bij de Pieterskerk verkrijgbaar. Het is een bijzondere ervaring om zo'n massaal koor te horen zingen.

De Leidse Scratch Muziekdagen worden financieel ondersteund door hoofdsponsors Zilveren Kruis Achmea en Syntrus Achmea, Fonds 1818 en diverse adverteerders en begunstigers.