Buitenlandse Zaken België


Datum: 16/02/2010

Spaans Voorzitterschap - Informele Raad in Segovia - 17 en 18 februari 2010

Charles Michel zal op deze informele Raad met aandrang pleiten voor het oprichten van EuroFast.

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, zal op 17 en 18 februari deelnemen aan de informele Raad van Europese Ministers van Ontwikkelingssamenwerking in Segovia (Spanje).

Deze informele bijeenkomst zal de gelegenheid zijn voor de Europese Ministers om politieke contacten te hebben betreffende de Top over de Millenniumdoelstellingen, die in september, onder Belgisch Voorzitterschap, zal plaatsvinden in New York. In het kader van deze Top, bereidt de Europese Unie een gemeenschappelijk standpunt voor.

Andere onderwerpen zullen eveneens aan bod komen, zoals de doeltreffendheid van ontwikkelingshulp, het fiscaal beleid voor ontwikkeling, alternatieve financieringsmechanismen, maar ook de trans-Atlantische relaties op het vlak van ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens deze samenkomst zal ook een stand van zaken worden gemaakt van de crisis in Haïti en zal de heropbouw van het land besproken worden. Charles Michel zal van deze gelegenheid gebruik maken om te pleiten voor de oprichting van een snel Europees humanitair interventiemechanisme, EUROFAST. De nood hieraan is duidelijk gebleken uit de Europese reactie op de aardbeving in Haïti.

De samenkomst zal eveneens de eerste zijn voor de kersverse Commissaris voor Ontwikkeling, Andris Piebalgs, wiens benoeming recent werd bevestigd.

Een persconferentie zal gehouden worden op donderdag 18 februari om 14h00 in La Granja te Segovia.