Ministerie van Verkeer en Waterstaat


- Datum 17 februari 2010
Onderwerp Toepassing uitspraak Europees Hof van Justitie inzake de rechten van
1 passagiers bij vertraging van vluchten

Geachte heer Allard,

In uw brief van 3 februari 2010 geeft u aan dat u zich zorgen maakt over de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 19 november 2009 inzake de rechten van passagiers bij vertraging van vluchten. De uitspraak kan kostenverhogend werken, en kostenstijgingen worden doorberekend aan de consument. U geeft aan dat de uitspraak daarom niet in het belang is van de consument.

U refereert tevens aan mijn brief van 14 januari 2010 aan de voorzitter van de Tweede Kamer. In deze brief heb ik aangegeven dat ik belang hecht aan een zo eenduidig mogelijke Europese aanpak van de wijze waarop de nationale toezichthouders met de uitspraak omgaan. Dat schept helderheid voor consumenten èn luchtvaartmaatschappijen. Daarom heb ik aangegeven eerst de uitkomsten te willen afwachten van een overleg dat de Europese Commissie op
9 februari 2010 heeft gehouden met de nationale toezichthouders. Deze uitkomsten zijn inmiddels bekend en staan vermeld in mijn brief aan de Tweede Kamer van 16 februari 2010, waarvan ik u bijgevoegd een kopie doe toekomen. Het spreekt voor zich dat ik graag met de luchtvaartsector in gesprek blijf over het verdere verloop van het EU proces.

Een afschrift van deze brief stuur ik ter informatie naar de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings
a
agina 1 van 1 P